Patrick Doggen: “Niet alleen mannen, ook vrouwen komen hier.”© Nattida-Jayne Kanyachalao

Bekende Antwerpse stripclub Amnesia heropent na vier jaar: “Ik neem alleen de beste danseressen aan”

Antwerpen -

Vier jaar bleef het rolluik van stripclub Amnesia aan het Astridplein in Antwerpen dicht, maar al die tijd bleef de telefoon van uitbater Patrick Doggen (57) rinkelen. “Ik ben blij dat we volgende week vrijdag eindelijk heropenen. Ik voel dat er veel vraag naar is. En Amnesia wordt nog beter dan vroeger.”

Maaike Floor

De bekende stripclub aan het Astridplein was al het decor van heel wat televisieseries. Van Familie tot Zone Stad, Vermist of Red Light. “Wie hier nog nooit geweest is, zal het interieur dus ook al eens hebben gezien”, zegt Patrick Doggen, die zelf al eens een rolletje speelde. “Voor Zone Stad was een van de twee acteurs die een overvaller moest spelen verhinderd. Toen vroegen ze aan mij om dat te doen. Ik heb dus al eens mijn eigen zaak overvallen.” (lacht)

Amnesia is al lang een begrip in Antwerpen en ver daarbuiten. In 1996 begon Patrick Doggen met de club, eerst samen met een vennoot, later nam hij zijn deel ook over. “In die tijd waren er nog wel meer stripclubs in Antwerpen, maar tegenwoordig is er amper concurrentie. In het Schipperskwartier is Myoo al een tijd weg, je hebt er nog eentje in de Anneessensstraat maar die trekt een ander publiek aan en dan heb je nog bars met kamers”, zegt Patrick.

“Ik ga voor klasse. Niet alleen voor mannen, ook vrouwen komen hier, of koppels. Net zoals je in Moulin Rouge in Parijs ook veel koppels ziet”

Patrick Doggen

Zaakvoerder Amnesia

Zelf spreekt hij trouwens liever over een ‘cabaret’ dan over een stripclub. Amnesia zal ook geen portier meer hebben maar een ‘onthaalmedewerker’. Patrick: “Ik ga echt voor klasse, het wordt pure entertainment. Niet alleen voor mannen, ook vrouwen komen hier, of koppels. Net zoals je in Moulin Rouge in Parijs ook veel koppels ziet. Ik ben heel selectief geweest in het aanwerven van de danseressen. Ze moeten echt goed zijn. De meeste komen uit Oost-Europa omdat die trouwer zijn aan een werkgever. Belgische en Nederlandse meisjes kiezen eerder voor privéfeestjes en losse evenementen. Op de feestelijke opening in april komen er wel een paar meedansen.”

Patrick Doggen is trots op de nieuwe ledverlichting, met alle speciale effecten.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Iedere avond telefoon

Sinds de coronapandemie was Amnesia gesloten. Daarna volgde een verbouwing, die door een lekkage-probleem langer aansleepte dan gehoopt. “Mijn website is altijd blijven bestaan en daarnaast zijn er mensen die websites maken waarop alle uitgaansadressen van Antwerpen worden verzameld. Ik ontdekte dat Amnesia op wel 150 van die sites stond. Het gevolg is dat ik iedere avond vanaf 21 uur wel een paar telefoons krijg, van Amerikaanse, Zwitserse, Canadese nummers en noem maar op, al jarenlang. Om 23 uur zet ik mijn telefoon altijd uit, anders slaap ik niet.”

Patrick twijfelt er dus niet aan dat een stripteaseclub nog zal marcheren. “Ook de aanvragen voor vrijgezellenfeesten lopen vlotjes binnen. Voor 350 euro kan je hier met een groep genieten van een drankje per persoon, de bachelor mag met twee danseressen op het podium en krijgt nog een fles champagne. Dat is een succes tot en met.” Inkom betaal je niet, maar een pintje kost wel 7 euro en een gin-tonic 15 euro, voor een fles champagne tast je nog een stuk dieper in de buidel. “Maar je hebt er altijd gratis erotisch entertainment bij.” Wie een extra lapdance aan tafel wil, betaalt 5 euro. Een privé-showtje achter een gordijn kost 50 (topless) of 100 (striptease) euro.

“Ik ben er trots op dat we altijd in orde waren bij controles en dat ik altijd goed heb samengewerkt met de politie”

Patrick Doggen

Zaakvoerder Amnesia

Zelf kent Patrick Doggen het nachtleven door en door. Hij groeide op in Lokeren, waar hij ooit nog een modellenbureau had. Later introduceerde hij de schuimparty’s in België, bouwde hij nog decors voor de Zillion en in 1989 werd hij Belgisch kampioen DJ. Ondertussen heeft hij behalve Amnesia ook twee cafés in de Statiestraat: Abilux, ooit ook stripclub maar nu niet meer, en café De Baron. “Omdat ik al zo lang actief ben in de horeca, ken ik veel mensen en respecteren ze mij”, vertelt hij. “Ik ben er trots op dat we altijd in orde waren bij controles en dat ik altijd goed heb samengewerkt met de politie. Ooit heeft er wel eens een schietpartij plaatsgevonden, maar daar hadden wij niks mee te maken en dat gebeurde in die periode wel meer in het uitgaansleven. Ik werk ook goed samen met de wijkagent en ik heb altijd steun van vrienden als het nodig is.” De zaak is helemaal gerenoveerd, maar de opstelling met de roodfluwelen zithoekjes is gebleven. “Ik ben nog het meest trots op de nieuwe ledverlichting. Die kunnen we in alle kleuren afstellen, echt mooi. Daardoor zit de eerste indruk meteen goed.”

De ingang, tussen twee juwelenwinkels, bestaat uit een trap naar beneden en valt amper op.© Nattida-Jayne Kanyachalao.

In het weekend verwacht Patrick Doggen vooral een uitgaanspubliek en vrijgezellenfeesten, door de week ziet hij er meer zakenmensen over de vloer komen. “Daarom ben ik van maandag tot en met zaterdag open van 21 uur tot 5 uur. Wie wil kan ook nog een limo-service boeken. Ik ken iemand met een omgebouwde hummer die klanten kan komen halen en thuisbrengen. Onderweg kunnen ze een flesje champagne drinken, als ze aankomen wordt er een rode loper uitgerold die in de achterbak gemonteerd is en gaat er vuurwerk af op het dak. Kijk, dat is nog eens de avond beginnen in stijl.” (lacht)

Amnesia, ma-zo 21-5 uur, opening vrijdag 22 maart, feestelijke opening volgt in april.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER