Beeld ter illustratie
Foto: James Arthur Photography

Ook wie vorig jaar al een nieuw vast energiecontract afsloot, kan nu beter switchen

Energiecontracten met een vaste prijs die vorig jaar werden afgesloten, zijn fors duurder dan de contracten die je op dit moment kunt afsluiten. Dat zegt de CREG, de federale energieregulator. Wie zijn vast contract van 2023 inruilt voor een nieuw contract, kan op jaarbasis zowat 800 euro besparen voor gas en elektriciteit samen, aldus de CREG. Wie kiest voor een variabel contract, kan zelfs nog meer winst maken.

Aan het einde van de zomer van 2022 piekten de prijzen van zowel gas als elektriciteit. Dat was het gevolg van de Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis die dat veroorzaakte. De markt werd zelfs zo onvoorspelbaar, dat leveranciers in de winter van 2022-2023 zelfs helemaal geen contracten met een vaste prijs meer aanboden. Ze vonden het risico simpelweg te hoog. (Dat verklaart ook het gat in onderstaande prijscurve. Overigens is de tabel, zoals alle tabellen in dit artikel, gebaseerd op het jaarverbruik van een gemiddeld gezin: 3500 kWh per jaar voor elektriciteit, en 17000 kWh per jaar voor gas.)

Maar zoals je ziet in de grafieken, begonnen de energieprijzen in januari 2023 aan een gestage daling. Die daling zette zich zelfs door in de voorbije wintermaanden, normaal gezien een periode waarin energieprijzen stijgen. "Sinds de maand december van 2023 zijn de prijzen elke maand nog tien procent gedaald", aldus Kurt Hernot van de CREG.

Wie dus in de loop van 2023 zijn energieprijs heeft vastgeklikt, via een contract met een vaste prijs, betaalt nu wel erg veel. Wie nu overstapt naar een nieuw contract, kan volgens de Creg gemiddeld 800 euro per jaar besparen.

"We zien in maart 2024 dat de prijzen toch aanzienlijk gedaald zijn", zegt Hernot. "Voor een gemiddeld gezin is er voor aardgas een besparing van 500 euro mogelijk, en voor elektriciteit loopt dat op tot 300 euro." Dit gaat dan om het verschil tussen een vast contract uit 2023 tegenover een vast contract in 2024. 

Wie overstapt naar een contract met een variabele prijs, kan zelfs nog meer besparen. Want in een contract met een vaste prijs zit altijd een soort "risicopremie" verrekend, een kostprijs die je moet betalen om gedurende bijvoorbeeld één jaar gegarandeerd dezelfde prijs te hebben. Op dit moment is een variabel contract gemiddeld op jaarbasis zowat 450 euro goedkoper dan een vast contract, voor gas en elektriciteit samen. 

Hebben we de bodem bereikt?

Prijsdalingen kunnen natuurlijk niet blijven duren. Hebben we stilaan de bodem bereikt en kan het dus nú interessant zijn om je prijs voor een langere tijd vast te klikken? "Ik heb uiteraard geen glazen bol, en het is aan de consument om een keuze te maken tussen een vaste of variabele prijs", aldus Hernot.

"Wij hebben wel het gevoel dat we stilaan aan de bodem van de prijsdaling aan het komen zijn. Ik verwacht nu eerder een stabilisering en dan volgende maand misschien een lichte stijging. Maar dat is af te wachten volgende maand uiteraard", zo zegt Hernot.

Aantal contracten opnieuw gestegen

Overigens is ook het aantal contracten opnieuw toegenomen sinds de piek van de energiecrisis, vooral dan bij de variabele contracten. Voor elektriciteit zijn er nu ruim 60 verschillende contracten op de markt (in heel België), voor aardgas ruim 40. Bij de contracten met een vaste prijs gaat het telkens om zowat 20 stuks, tegenover nul in de winter van 2023.

De verschillen tussen al die formules kunnen fors oplopen, dus vergelijken blijft de boodschap. Bijvoorbeeld via de CREG-scan. "Want het verschil tussen de duurste en de goedkoopste formule kan op jaarbasis oplopen tot wel 400 euro", zegt Kurt Hernot nog. 

Meest gelezen