Macron nog steeds bereid westerse troepen te sturen naar Oekraïne: “Die oorlog is existentieel voor ons Europa en voor Frankrijk”

De Franse president Emmanuel Macron heeft opnieuw benadrukt dat hij van mening is dat het Westen troepen naar Oekraïne moet sturen als de situatie verslechtert. “Rusland kan en mag niet winnen.”

SGG

“Als de situatie (in Oekraïne, red.) verslechtert moeten we klaar staan en zullen we klaar staan om de nodige beslissingen te nemen om ervoor te zorgen dat Rusland nooit wint”, zei de Franse president Emmanuel Macron donderdagavond in een televisie-interview. De “veiligheid” van het Franse volk hangt af van de “nederlaag van Rusland” in Oekraïne, beweerde hij, en hij zei dat degenen die “grenzen” stellen aan de steun voor Oekraïne “voor de nederlaag kiezen”. We hebben volgens de president één doel: “Rusland kan en mag niet winnen.”

De oorlog in Oekraïne is “existentieel voor ons Europa en voor Frankrijk”, benadrukte het Franse staatshoofd. “We zouden geen veiligheid meer hebben in Europa. Wie kan geloven dat president Poetin het daarbij zou laten? De veiligheid van Europa en de Fransen staat op het spel in Oekraïne.”

Macron zette enkele opmerkingen die hij eind februari maakte over de mogelijkheid om Westerse troepen naar Oekraïne te sturen opnieuw kracht bij. Die uitspraak leidde tot heel wat politieke reacties in en buiten Frankrijk. Macron verklaarde donderdag dat Frankrijk “nooit in het offensief zal gaan en nooit het initiatief nemen.” Maar dat “in het geval van escalatie” door Moskou, “moeten we zeggen dat we klaar zijn om te reageren”, voegde hij eraan toe.

De Franse president benadrukte wel dat we “ons vandaag niet in die situatie bevinden.” “We hebben alles gedaan om de vrede te herstellen. Als het uit de hand zou lopen, zou dat de schuld van Rusland zijn”, vervolgde hij. Macron wees erop dat deze “existentiële” oorlog zich nu afspeelt “op Europese bodem”.

“Twee jaar geleden zeiden we dat we geen tanks zouden sturen, en dat hebben we gedaan”, herinnerde hij zich. “Als de situatie zou verslechteren, zouden we er klaar voor zijn”.

LEES OOK. “Zijn stoere praat is een gevolg van de uitspraken van Macron”: experten schatten situatie in nadat Poetin zegt “klaar te zijn voor kernoorlog”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER