© BELGA

Ook als je vorig jaar een nieuw vast energiecontract afsloot, kan je nu beter switchen

Vaste energiecontracten die afgelopen jaar werden afgesloten zijn fors duurder dan de contracten die je op dit moment kan afsluiten. Dat zegt de CREG, de federale energieregulator, aan VRT NWS. Op jaarbasis zou je gemiddeld 800 euro kunnen besparen.

SGG

Door de Russische inval in Oekraïne was er lange tijd onzekerheid op de energiemarkt. Dat resulteerde in een energiecrisis en torenhoge prijzen. Het kwam zelfs zo ver dat de leveranciers in de winter van 2022 - 2023 geen nieuwe contracten met een vaste prijs wilden aan bieden.

Maar in januari 2023 begonnen de prijzen opnieuw te dalen en dat bleef zelfs het geval tijdens de afgelopen wintermaanden. Daardoor betaal je nu in vergelijking erg veel voor een vast contract. Door om te schakelen, kan je volgens de CREG gemiddeld 800 euro per jaar besparen. Dat is het verschil tussen een vast contract in 2023 en 2024. Dat is een besparing van gemiddeld 500 euro voor aardgas en 300 euro voor elektriciteit. Wie overstapt naar een variabel contract kan mogelijk nog meer besparen.

“Wij hebben wel het gevoel dat we stilaan aan de bodem van de prijsdaling aan het komen zijn. Ik verwacht nu eerder een stabilisering en dan volgende maand misschien een lichte stijging. Maar dat is af te wachten volgende maand uiteraard”, zegt Kurt Hernot van de CREG aan VRT NWS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer