Beeld van de schade na de Russische luchtaanvallen op Oekraïne.
Foto: Reuters

Oekraïne voert aanvallen uit op Belgorod en Donetsk in kader van Russische verkiezingen

Volgens Rusland heeft Oekraïne verschillende raket- en droneaanvallen uitgevoerd op Russische doelwitten. Het gaat over aanvallen in de regio van Belgorod en op de bezette stad Donetsk. In die laatste stad zouden drie kinderen om het leven zijn gekomen. Ook Rusland heeft een grote luchtaanval uitgevoerd op Oekraïense doelwitten, met twee doden tot gevolg.

Rusland en Oekraïne hebben afgelopen nacht verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op elkaars doelwitten. 

Het Russische ministerie van Defensie liet in een verklaring weten dat een Oekraïense aanval op de regio Belgorod is afgeslagen. Daarbij zouden vijf drones en negen raketten zijn neergeschoten. Belgorod is het al enkele dagen onrustig, met onder meer aanvallen van pro-Oekraïense milities. De stad ligt dan ook slechts enkele tientallen kilometers van de Oekraïense grens.

Volgens de regionale gouverneur Igor Artamonov zijn daarnaast twee drones geneutraliseerd boven de regio Lipetsk, ongeveer 400 km ten zuiden van de Russische hoofdstad Moskou.

Bij een eerdere Oekraïense drone-aanval op Belgorod geraakte het stadhuis zwaar beschadigd.
Foto: Reuters

Ook Donetsk is aangevallen door het Oekraïense leger. Die stad ligt in het oosten van Oekraïne en wordt bezet door het Russische leger. Bij de aanval zouden drie kinderen om het leven zijn gekomen.

Op het socialemediaplatform Telegram reageert de pro-Russische burgemeester Aleksej Koulemzin dat een huis was geraakt en in brand was gevlogen "door een barbaarse nachtelijke aanval op de wijk Petrovski door Oekraïense nazi's". Rusland vergoelijkt de invasie van Oekraïne geregeld met de bewering dat de Oekraïense overheid een nazistisch beleid voert.

De Oekraïense luchtmacht laat weten dat ook Rusland vannacht luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Daarbij zouden 27 drones en 8 raketten richting 7 verschillende regio's zijn afgevuurd. Het Oekraïense leger laat weten dat het de drones uit de lucht kon schieten. Er zouden wel twee mensen overleden zijn toen een Russische raket een appartementsblok in de stad Vinnytsja raakte.

Beeld na de Russische luchtaanval op de Oekraïense stad Vinnytsja.
Foto: Reuters

Russische verkiezingen

De aanvallen vinden plaats met de Russische verkiezingen op de achtergrond. De Russische bevolking krijgt drie dagen de tijd om een stem uit te brengen, al is het nu al zeker dat president Poetin zichzelf zal opvolgen. Oekraïne zou in het licht daarvan zijn luchtaanvallen opdrijven.

Ook in de bezette Oekraïense provincies Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk kunnen mensen hun stem uitbrengen. Dat de Russische verkiezingen niet bepaald democratisch verlopen, blijkt ook uit getuigenissen van burgers uit die bezette regio's. Verkiezingsmedewerkers kwamen naar verluidt met stembiljetten aan de deur, vergezeld van een militair met een machinegeweer.

Oekraïense diplomaten hebben al opgeroepen om de "verkiezingen te benoemen als wat ze zijn, een farce". De regering noemt de resultaten van de verkiezingen nu al ongeldig en roept de internationale gemeenschap op om hetzelfde te doen. 

Meest gelezen