Belgische Holocaust-overlever getuigt in Britse media: “Sommige joden hebben hun koffers hier al gepakt om te vluchten”

Een Belgische Holocaust-overlever heeft in de Britse pers getuigd over de situatie in de Joodse buurt in Antwerpen. “Koffers zijn al gepakt”

SGG

De 84-jarige Regina Sluszny overleefde de Holocaust en woont nu in Antwerpen. Deze week getuigde ze bij de Britse zender Sky News over de incidenten in de joodse buurt sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak.

“In Antwerpen zijn de Joden veel zichtbaarder met die zwarte jassen en grote hoeden. Er komen massa’s jongens voorbij die proberen de hoed op de grond te gooien, of wanneer ze met de fiets rijden, proberen ze hen van de fiets te duwen”, zei ze. “We voelen het echt - dat het veel, veel erger is dan vroeger.” Volgens Sluszny zijn sommige mensen zo bang dat ze hun koffers hebben gepakt voor het geval ze moeten vluchten. “Mensen die familieleden hebben die niet uit Auschwitz zijn teruggekomen, zijn erg bang. Ze denken dat het opnieuw gaat beginnen.”

Een rabbijn die een gemeenschap van zo’n 700 Joden vertegenwoordigt getuigt dat hij van buurtbewoners de vraag krijgt of ze hun mezoeza, een tekstkokertje dat volgens traditioneel joods gebruik op deurposten wordt aangebracht, mogen verwijderen. Op die manier valt het minder op dat er Joden op een bepaald adres wonen. De rabbijn zegt dat hij de angst begrijpt.

Ook de schrik om uitgemaakt te worden voor ‘vuile Jood’. “Om de een of andere reden is dat legitiem zolang ik Joods ben. Ik ben onderdeel geworden van het conflict en ik ben een doelwit voor degenen die anti-Israël zijn”, zegt hij. De rabbijn zag de hele buurt veranderen sinds de oorlog uitbrak. “Sinds 7 oktober is er een verhoogde politieaanwezigheid in deze hele buurt. Het is iets wat je voelt als je door de straten loopt. Je ziet de politie eigenlijk veel vaker.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen