"14 gevangenissen in ons land zijn 140 jaar oud", zegt Bob Van den Broeck.
Foto: Belga

Topman Agentschap Justitie en Handhaving: "We moeten een minister hebben die expliciet bevoegd is voor gevangenissen"

In de volgende regering moet er een minister aangesteld worden die expliciet bevoegd is voor het gevangeniswezen. Dat zegt administrateur-generaal van het Vlaams agentschap Justitie en Handhaving, Bob Van den Broeck, als reactie op de wantoestanden in de gevangenissen. "We moeten ervoor zorgen dat mensen beter de gevangenis uitgaan, dan dat ze er ingaan." 

Op dit moment is er opnieuw een 24 urenstaking aan de gang in de gevangenissen als protest tegen de overbevolking. De cipiers zijn het beu dat de problematiek al jarenlang genegeerd wordt en de maatregelen van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) zijn louter druppels op een hete plaat, klinkt het.

De gruwelijke foltering in de gevangenis van Antwerpen eerder deze week is een tragisch dieptepunt in de hele problematiek. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) legde gisteren de vinger op de wond. "Vandaag zitten we met een overbevolking van 15 procent. Dat is te veel", klonk het in de Kamer.

Om dat aan te pakken pleit administrateur-generaal van het Vlaams agentschap Justitie en Handhaving, Bob Van den Broeck, voor een hervorming van het detentiesysteem in ons land. "Sinds 1990 is de bevolkingstoename in de gevangenissen met 85 procent gestegen. We zijn daar helemaal niet op voorbereid", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Het Vlaams agentschap Justitie en Handhaving buigt zich onder meer over de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden die vastzitten in Vlaamse gevangenissen.

Daarmee wijst hij onder meer op de erbarmelijke staat waarin sommige gevangenissen verkeren: "14 gevangenissen in ons land zijn 140 jaar oud. Sindsdien zijn er in veel gevallen niet al te veel vernieuwingen aangebracht. We moeten investeren in de renovatie van die gevangenissen en er moeten bijkomende gevangenissen gebouwd worden." 

Nieuwe minister

Er is er dringend actie nodig van de volgende regeringen, zegt Van den Broeck. "Het is tijd om het gevangeniswezen te herstructureren. Ik denk dat er met het oog op de volgende legislatuur nagedacht moet worden over het aanstellen van één minister die expliciet daarvoor bevoegd is."

"Die minister zou geen andere opdrachten mogen hebben dan ervoor te zorgen dat de detentie in dit land naar een humane detentie evalueert, zoals het zou moeten in een rijk land als België."

We weten hoe het eraan toegaat in onze gevangenissen, maar we hebben collectief besloten om de andere kant op te kijken

Bob Van den Broeck, Agentschap Justitie en Handhaving

Maar dan moet er ook geïnvesteerd worden om die humane detentie aan te bieden. Dat is volgens Van den Broeck niet vanzelfsprekend, want de gebeurtenissen in Begijnenstraat legden naast overbevolking, nog een gevoelig probleem bloot. "Daders van seksuele misdrijven ondergaan in onze gevangenissen een vreselijk leven", aldus Van den Broeck.

"We weten allemaal hoe het eraan toegaat, en toch kiezen we ervoor om die mensen met 5 anderen in een cel te steken, terwijl je weet dat ze slachtoffer zullen worden van bijkomend geweld. We weten dat, maar we hebben collectief besloten om de andere kant op te kijken. Het schuldig verzuim zit in de hele samenleving."

Beluister - Het gesprek met Bob Van den Broeck in 'De Ochtend'.

"Ik ben mij ervan bewust dat er te weinig middelen zijn en dat het handenvol geld kost", geeft Van den Broeck toe. "Het is natuurlijk ook een investering voor een groep mensen die niet populair zijn in de samenleving. Net daarom zou er een minister moeten komen die enkel daarmee bezig kan zijn."

Als we nieuwe slachtoffers willen vermijden moeten we investeren in daders, besluit de topman van het Agentschap Justitie en Handhaving. "We moeten ervoor zorgen dat mensen beter de gevangenissen uitgaan, dan dat ze er ingaan. Er zal heel hard gewerkt moeten worden om dat recht te trekken."

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) belooft om werk maken van een humane detentie, en dat er maatregelen genomen worden om op korte termijn de overbevolking in de gevangenissen te verlichten. 

Meest gelezen