Foto: AP
Foto: AP

Joods-Amerikaanse Democraat Schumer eist nieuwe verkiezingen in Israël: "Netanyahu zet eigen politieke overleving boven belangen van Israël" 

Charles "Chuck" Schumer, de Democratische meerderheidsleider van de Senaat en de hoogste joodse functionaris in de Verenigde Staten, wil dat Israël nieuwe verkiezingen houdt. Dat heeft hij gisteren gezegd tijdens een bijzonder kritische speech in Washington. Volgens hem is premier Netanyahu "de weg kwijt" en plaatst hij "zijn eigen politieke overleving boven de belangen van Israël". 

"Om tot duurzame vrede te komen, waar we zo naar snakken, moet Israël haar koers aanpassen", zei Chuck Schumer gisteren in de Senaat. De Democratische meerderheidsleider én de hoogste joodse functionaris in de Verenigde Staten was bijzonder scherp tegenover Israël in zijn speech. 

Daarin zei Schumer dat hij een langdurige relatie met de Israëlische premier Netanyahu had, maar dat die "de weg kwijt is, omdat hij zijn politieke overleving boven de belangen van Israël zet". Volgens Schumer heeft Netanyahu "al te vaak toegegeven aan de eisen van extremisten zoals Ben Gvir (minister van Binnenlandse Veiligheid) en Bezalel Smotrich (minister van Financiën)".

Nieuwe verkiezingen zijn de enige manier om een gezond besluitvormingsproces over de toekomst van Israël mogelijk te maken 

Chuck Schumer, Democratische meerderheidsleider van de Senaat

Vervolgens riep hij op tot nieuwe verkiezingen, terwijl die in Israël pas voor 2026 gepland staan. "Ik geloof dat nieuwe verkiezingen de enige manier zijn om een gezond en open besluitvormingsproces over de toekomst van Israël mogelijk te maken nu zoveel Israëli's hun vertrouwen in de visie en richting van hun regering hebben verloren", zei Schumer. 

Paria

Het zijn opvallende uitspraken van Schumer, die al 25 jaar een pro-Israëlische houding aanneemt in de Senaat. Politici in Washington hebben sinds de start van de oorlog op 7 oktober directe kritiek op Netanyahu's aanpak in Gaza zoveel mogelijk vermeden. Maar de uitspraken van Schumer zijn het zoveelste signaal dat het geduld van de belangrijkste bondgenoot van Israël stilaan op begint te raken. 

Ook de Amerikaanse president Joe Biden spaart Netanyahu niet langer. Afgelopen weekend zei hij in een interview met nieuwszender MSNBC dat Netanyahu zijn eigen land "meer kwaad dan goed" doet. "Oorlog voeren met zoveel burgerslachtoffers staat haaks op de waarden van de Joodse staat", zei Biden toen over Netanyahu.

Netanyahu is te bereid geweest om het aantal burgerdoden in Gaza te tolereren

Chuck Schumer, Democratische meerderheidsleider van de Senaat

Volgens Schumer brengt het toenemende aantal slachtoffers in Gaza de internationale steun voor Israël in het gedrang. Sinds de start van de oorlog in Gaza zijn al 31.134 Palestijnen gedood in Israëlische bombardementen of grondoperaties. 

"Netanyahu is te bereid geweest om het aantal burgerdoden in Gaza te tolereren. Dat duwt de steun voor Israël wereldwijd naar een historisch dieptepunt. Israël kan niet overleven als het een paria wordt." 

"De complexiteit van dit conflict mag ons er niet van weerhouden de waarheid te zeggen. Palestijnse burgers moeten niet lijden voor de zonden van Hamas, en Israël heeft de morele verplichting om het beter te doen. Dat geldt ook voor de VS", zegt hij.  

Tweestatenoplossing

Schumer roept ook op om een tweestatenoplossing te bewerkstelligen. "De enige oplossing voor dit decennialange conflict is een onderhandelde tweestatenoplossing. Maar om tot een duurzame oplossing te komen, moet er verandering komen", klinkt het. 

"Door de intense spanningen in zowel Israëlische als Palestijnse gemeenschappen, nemen mensen aan alle kanten van dit conflict afstand van een tweestatenoplossing. Zo ook Netanyahu, die de afgelopen weken het idee van een Palestijnse staat publiekelijk heeft afgewezen."

Als de hoogste joodse functionaris in onze regering en als een trouwe verdediger van Israël, zeg ik vandaag ontegensprekelijk dat Netanyahu een grote fout maakt

Chuck Schumer, Democratische meerderheidsleider van de Senaat

Dergelijke uitspraken van Netanyahu vindt Schumer gevaarlijk. "Als de hoogste joodse functionaris in onze regering en als een trouwe verdediger van Israël, zeg ik vandaag ontegensprekelijk dat dit een grote fout is."

Volgens Schumer staan 4 grote obstakels in de weg van 2 staten: Hamas en haar aanhangers, radicaalrechtse Israëli's in de regering en in de Israëlische samenleving, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Zolang die niet worden weggewerkt, zal er geen vrede komen in Israël, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever." 

Bananenrepubliek

De Likud-partij van Netanyahu reageerde meteen op de uitspraken van Schumer. In een verklaring liet ze weten dat Israël geen "bananenrepubliek" is en dat het beleid van de premier "door een grote meerderheid wordt gesteund".

"In tegenstelling tot wat Schumer zegt, steunt het Israëlische volk een totale overwinning op Hamas. We zijn tegen elke internationale opdracht om een Palestijnse terreurstaat op te richten en tegen de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit naar Gaza."

"Van senator Schumer wordt verwacht dat hij de verkozen regering van Israël respecteert en niet ondermijnt", klinkt het in een verklaring. Michael Herzog, Israëls ambassadeur in Washington, reageerde op X dat het "niet nuttig en contraproductief is om commentaar te geven op de binnenlandse politiek van een democratische bondgenoot."

Meest gelezen