© ATV

Filip Dewinter krijgt boete nadat hij met zijn Maserati door rood licht rijdt: “Dit kan inderdaad iedereen overkomen”

Gent -

Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft vrijdag van de politierechter in Gent een boete gekregen voor een verkeersovertreding in Zelzate. Met zijn Maserati Ghibli reed de Antwerpse politicus door een rood licht, vier seconden nadat het licht veranderde.

Simon Dekaezemaker

“Cliënt was die dag op weg naar Gent en ja hij twijfelde twee seconden. Rechtdoor gaan of de oprit oprijden en in die tijd waren de lichten op rood gesprongen. Het kan u (naar de rechter toe, red.) overkomen, het kan iedereen overkomen.” Zo pleitte de advocaat van Filip Dewinter vrijdag in de Gentse politierechtbank. Zelf was de politicus niet aanwezig.

Het Antwerpse kopstuk reed op 29 juli 2022 m 17.07 uur met zijn Maserati Ghibli op de John F. Kennedylaan in de richting van Gent door het rood licht. Dat stond toen al 4,2 seconden op rood en Dewinter reed met een gecorrigeerde snelheid van 27 kilometer per uur toen hij werd geflitst. Het openbaar ministerie wou hem daarop vervolgen.

42 jaar rijbewijs

Het parket van Oost-Vlaanderen vroeg daarop de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid aan het Vlaams Parlement om hem te kunnen vervolgen. De procedure werd opgestart en daarop werd uiteindelijk ingegaan. De politicus deelde in augustus een foto van het proces-verbaal op X, vroegere Twitter, en uitte zijn ongenoegen.

“Het Gentse parket vraagt de opheffing van mijn parlementaire onschendbaarheid omdat … ik met 27 kilometer per uur door een rood licht ben gereden, zonder ongeval, zonder intoxicatie, zonder strafblad … niks”, klonk het op X. “Na 42 jaar rijbewijs. Sorry, maar dat kan gebeuren. Een hele procedure terwijl een boete ook had gekund en veel kosten zou besparen.”

Het openbaar ministerie vorderde voor deze derdegraadsovertreding 10 dagen rijverbod en 280 euro als gepaste straf. Dewinter zijn advocaat vroeg een opschorting. De Gentse politierechter ging daarop uiteindelijk niet in, maar hield wel rekening met zijn blanco strafblad. “Dit kan inderdaad iedereen overkomen”, klonk het. Dewinter kreeg een boete van 240 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER