KVHV'er tijdens een lezing
Foto: Belga

KVHV verliest erkenning van stad Gent omdat studentenvereniging geen afstand neemt van uitspraken Jeff Hoeyberghs

De stad Gent geeft het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) geen erkenning meer omdat de studentenvereniging geen afstand doet van discriminerende uitspraken van gastspreker Jeff Hoeyberghs. KVHV kreeg tijd tot 8 maart om te reageren, maar deed dat niet. De studentenvereniging ging volgens de stad ook niet in op de vraag om beter te waken over de antidiscriminatieclausule.

De studentenvereniging KVHV kan voor activiteiten niet langer een beroep doen op zalen van de stad Gent. Dat is een gevolg van het feit dat ze hun officiële erkenning kwijt zijn. Dat gebeurt omdat het bestuur zich niet distantieert van uitspraken van gastspreker Jeff Hoeyberghs. 

"We hadden de afspraak dat KVHV voor 8 maart afstand neemt van de veroordeelde uitspraken van gastspreker Jeff Hoeyberghs. Die deadline werd niet gerespecteerd waardoor zij niet erkend kunnen worden dit academiejaar", zegt schepen Hafsa El-Bazioui (Groen). 

Erkende studentenverenigingen moeten van de stad Gent een antidiscriminatieclausule tekenen en naleven. Ook alle sprekers of gasten die ze uitnodigen, moeten deze afspraken volgen. De stad had KVHV gevraagd om de engagementen in de clausule te onderschrijven, ook dat zou niet gebeurd zijn. 

KVHV dreigt met juridische stappen

Het KVHV laat in een eerste reactie weten dat ze het nieuws pas zelf te horen hebben gekregen via de media. "We schrikken dit zo te moeten vernemen", zegt Ian Goethals. "Wij gaan alle juridische stappen onderzoeken om dit tegen te gaan. Dit is een politiek gestuurde dictatoriale beslissing."

Het KVHV stelt dat de stad eerder ook al probeerde om de erkenning van de vereniging in te trekken na een lezing van Filip Dewinter (Vlaams Belang). Het betwist ook dat ze de antidiscriminatieclausule niet zou willen onderschrijven. 

De lezing van Jeff Hoeyberghs 

Eind 2019 kwam plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs op uitnodiging van het KVHV naar Gent voor een lezing. Hij deed er verschillende seksistische uitspraken. Video's van de lezing zorgden voor veel reacties en ook officiële klachten over discriminatie. 

Er kwam een rechtsgang. Hoeyberghs kreeg in eerste aanleg 10 maanden cel met uitstel en een geldboete van 8.000 euro. In beroep kreeg hij een lichtere straf. Hij werd veroordeeld tot geldboete van 1.000 euro voor 3 uitspraken: hij beledigde een vrouwelijke professor, noemde kinderen van alleenstaande moeders "uitschot" en vergeleek vrouwen met honden.

Bekijk hier een verslag uit "Het Journaal" van december 2019 over de uitspraken die Hoeyberghs deed:

Videospeler inladen...

Meest gelezen