"Ik slaap nu eenmaal in een T-shirt en een boxershort", reageert Weyts.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stapt in onderbroek klas binnen voor Bednet: "Ik ben bereid om veel te doen"

In Leuven is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in onderbroek een klas binnengegaan om aandacht te vragen voor de Bednet Pyjamadag. De actie roept op om in slaaptenue naar school of naar het werk te gaan uit solidariteit met kinderen en jongeren die door ziekte niet naar school kunnen.

Een opvallend beeld gisteravond in het nieuws van regionale zender ROBtv: ter ere van pyjamadag komt Onderwijsminister Ben Weyts naar een middelbare school in Leuven om aandacht te vragen voor Bednet. Dat is een organisatie die online afstandsonderwijs aanbiedt voor leerlingen die door ziekte niet naar school kunnen.

De verrassing is groot wanneer Weyts in zijn onderbroek de klas binnenstapt. Vervolgens neemt hij plaats naast de 17-jarige voorzitter van de Scholierenkoepel, Lore Sleeckx, die voor de gelegenheid ook haar slaapoutfit aangetrokken heeft.

Bekijk: Ben Weyts stapt de klas binnen in zijn ondergoed

Videospeler inladen...

 Al snel regent het reacties op sociale media. De ene vindt zijn optreden ongepast omdat de klas vol minderjarigen zit, anderen vinden de negatieve reacties overdreven. 

De minister verdedigt zijn optreden. "Men had mij gevraagd om in slaaptenue naar de school te komen. Dat heb ik gedaan", zegt Weyts. "Ik slaap nu eenmaal in een T-shirt en een boxershort."

Op de vraag of hij zijn actie ongepast vindt, is Weyts kort. "Om aandacht te vragen voor zieke kinderen ben ik bereid om veel te doen. Kritiek zal altijd wel komen."

Bednet Pyjamadag

Door alle commotie wordt bijna vergeten dat de Bednet Pyjamadag vandaag gevierd wordt. Met de actie roept de organisatie, samen met MNM en Ketnet, iedereen op in pyjama naar school of het werk te gaan uit solidariteit met zieke kinderen en jongeren. Vorig jaar volgden namelijk zo'n 1.500 scholieren les via Bednet van op afstand.

De Vlaamse Overheid heeft intussen ook beslist om haar overeenkomst met Bednet met 5 jaar te verlengen. "Bednet is absoluut nodig", benadrukt Ben Weyts. "Het is belangrijk voor kinderen en jongeren die door een aanslepende ziekte niet naar school kunnen."

"Via deze weg kunnen ze toch les volgen. We hopen met deze actie om nog meer kinderen te kunnen ondersteunen. In 2023 ondersteunde Bednet 1.500 kinderen. Dit jaar hopen we dat op te trekken naar 1.800."

Bekijk: Bo zit in het derde middelbaar van COLOMAplus en volgt de lessen thuis

Videospeler inladen...

Meest gelezen