Leveringen gebeuren met de elektrische fiets of auto
Foto: Koen Theuns

Brieven en pakjes van bpost geraken vanaf nu zonder enige uitstoot op bestemming in Brugse binnenstad

Kranten, brieven en pakjes van bpost geraken vanaf nu zonder enige uitstoot op hun bestemming in de Brugse binnenstad. Leveringen gebeuren met elektrische auto's of fietsen, en daarnaast zijn er 29 afhaalpunten waar mensen op wandel- of fietsafstand hun post of pakje kunnen ophalen of terug afleveren. Brugge is zo officieel de eerste ecozone van West-Vlaanderen. 

Leveringen van bpost gebeuren al sinds 2022 zonder enige uitstoot in het centrum van Brugge. Sindsdien is er volgens bpost al 83 ton minder CO₂ uitgestoten dan voor de elektrificatie van de vloot. Dat komt overeen met het gemiddelde verbruik van 119 huishoudens in België.

Doordat er nu ook 29 afhaalpunten zijn, wordt Brugge een volwaardige ecozone. "Bij een ecozone horen 2 belangrijke kenmerken", vindt Jos Donvil, CEO van bpost. "Zo gebeuren alle leveringen van kranten, brieven en pakjes met elektrische voertuigen. Dat kunnen fietsen, maar ook auto's zijn."

"En daarnaast is er in Brugge ook een netwerk van 29 afhaalpunten, zoals postkantoren en pakjesautomaten. Die bevinden zich op wandel- en fietsafstand van de inwoners, waardoor die op een heel makkelijk manier pakjes en brieven kunnen ontvangen, maar ook terugsturen."

Gesprekken met andere centrumsteden

Bpost wil ook de deelgemeenten van Brugge op termijn betrekken. "In de eerste plaats door elektrische voertuigen te gebruiken voor de leveringen in huis. Daarna willen we de ecozone volledig maken met afhaalpunten en automaten."

Ook met de andere centrumsteden in West-Vlaanderen, Kortrijk, Oostende en Roeselare, lopen er gesprekken om er een ecozone van te maken.

Brugge telt nu 29 afhaalpunten, zoals deze pakjesautomaat
Foto: Koen Theuns

Meest gelezen