Kopstukken van het debat in Moretus-Ekeren.© Koen Fasseur

Partijen maken standpunten duidelijk aan leerlingen die eerste keer mogen gaan stemmen in juni of oktober: “Ik weet al op wie ik niet ga stemmen”

Ekeren -

De oudste leerlingen van middelbare school Moretus-Ekeren woonden een politiek kopstukkendebat bij. Met veel humor en politiek gekibbel dompelden de politici de leerlingen onder in de politieke wereld om ze klaar te stomen voor hun eerste stemformulier.

Margot De Clercq

Met een kopstukkendebat probeerde de middelbare school Moretus-Ekeren de leerlingen te informeren en klaar te stomen voor de verkiezingen. “Ik vond het eigenlijk ongelooflijk leuk en interessant”, zegt Aldobert (17).

Hoewel hij nog niet zal moeten stemmen, was hij toch benieuwd naar het verloop van de avond. “Ik hoop wel dat ik wijzer word en beter begrijp welke standpunten de verschillende partijen innemen.”

De leerlingen in de Ekerse theaterzaal.© Koen Fasseur

En dat probeerden Ben Van Duppen (PVDA), Mattijs Van Miert (Groen), Hannes Anaf (Vooruit), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Annelies Verlinden (CD&V), Els van Doesburg (N-VA) en Kinga Pajak (Vlaams Belang) ook wel degelijk elk op hun manier te doen, hun standpunten overbrengen.

Prioriteit

Hoewel de jongeren nog niet meteen op de hoogte zijn voor welke verkiezingen ze binnenkort het stemhokje voor de eerste keer induiken, hebben ze wel een duidelijk overzicht van de punten waar ze van wakker liggen. “Betaalbare studies en koten, klimaat en flexibelere mobiliteit.” De politici weten dan ook goed genoeg dat ze deze onderwerpen uitgebreid moeten aanhalen.

Hannelore (18), Femke (18), Demi (17), Tine (18) en Charlotte (17) weten welke thema’s ze prioriteit vinden. (vlnr.)© Koen Fasseur

Busroutes aanpassen, bussen schrappen, bussen goedkoper of gratis: het is maar een voorbeeld van het gepingpong tussen links en rechts. “Ik ben zeer blij dat het besproken is”, vindt Simon (17). “Want ook op voorhand gaf ik aan dat ik mobiliteit een belangrijk onderwerp vind. Ik begrijp ook dat er geen echt antwoord is, maar ze stellen het allemaal wel wat te simplistisch voor.”

Fel

“Er zijn best felle uitspraken gevallen, van sommige ben ik misschien toch wel verschoten”, moet Demi (17) toegeven. “Ze halen ook best fel uit naar elkaar toe”, pikt Tine (18) in. “Ik had het wel verwacht, maar niet dat sommige ook zo expressief reageren met hun lichaamstaal.”

De directe en soms zelfs respectloze aanpak, sloeg bij de meeste leerlingen niet meteen aan. “Extremen zijn nooit goed. Ik ben niet perse wijzer geworden dat ik nu weet op wie ik ga stemmen, maar ik weet al wel op wie ik niet ga stemmen”, zegt Aldobert vastberaden.

De jongens vonden het een interessant debat en zijn blij dat ze de standpunten nu beter kennen.© Koen Fasseur

Lander (17) en Demi (17) laten voorzichtig vallen dat de centrumpartijen CD&V en Open VLD ook met de beste standpunten kwamen. De standpunten van de partijen zijn voor de leerlingen wel duidelijker, maar wie de problemen effectief gaat aanpakken als beleidsmakers blijft een te moeilijke vraag.

Europa

Lukas is nog maar zestien, maar zou in principe voor de Europese verkiezingen mogen gaan stemmen. “Ik heb veel interessante dingen gehoord en ben blij dat ik de standpunten nu beter begrijp. Al deze informatie kan ik nu thuis laten bezinken en dan denk ik wel dat ik ga stemmen met en gerichte keuze.”

Lukas weet nog niet of hij gaat stemmen, maar laat alles even bezinken.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners