Door de zorgplichtwet worden grote bedrijven verantwoordelijk gesteld voor eventuele uitbuiting bij hun leveranciers
AFP or licensors

Europese wet die bedrijven verantwoordelijk maakt voor uitbuiting en milieuschade dan toch goedgekeurd

De lidstaten van de Europese Unie hebben dan toch ingestemd met de zogenoemde zorgplichtwet. Die Europese wet maakt grote bedrijven verantwoordelijk voor het aanpakken van uitbuiting en milieuschade in hun hele toeleveringsketen. Vorige maand zag het er nog naar uit dat de wet in de prullenmand zou belanden.

Grote Europese bedrijven moeten in hun productieketen duurzaam ondernemen vooropstellen. Dat is kort samengevat wat de zorgplichtwet ambieert. Het is de bedoeling dat die bedrijven zaken als kinderarbeid, slavernij, uitbuiting, vervuiling en biodiversiteitsverlies in hun wereldwijde toeleveringsketen goed opvolgen en aanpakken.

Het akkoord dat de onderhandelaars van het Parlement en de Raad vorig jaar bereikten, raakte eerder niet goedgekeurd door de lidstaten. Nadat de stemming een twee keer was uitgesteld, werd de tekst eind februari verworpen omdat er geen voldoende grote meerderheid werd gevonden. 

Onder meer Duitsland wilde geen steun geven, omdat volgens de liberale regeringspartij FDP bedrijven zich door de strenge duurzaamheidsvereisten uit Europa zouden terugtrekken. Bij een nieuwe poging, onder het Belgisch voorzitterschap, is de tekst nu dus wel goedgekeurd geraakt. De wet gaat nu naar het Europees Parlement om de wet finaal goed te keuren.

In het Europees Parlement reageert Sara Mathieu (Groen) enthousiast. "De zorgplichtwet heeft voor miljoenen mensen in de wereld een positieve impact op hun leven", stelt ze. "Alle bedrijven die handelen op de Europese markt mogen niet kunnen wegkijken bij uitbuiting, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen.

“Ook voor Europese bedrijven betekent dit eindelijk een eerlijk speelveld. In het bijzonder kmo's zullen minder het slachtoffer worden van oneerlijke concurrentie met grote bedrijven die anders gemakkelijker de regels kunnen omzeilen."

De zorgplichtwet wordt van toepassing op bedrijven en groepen met meer dan 1.000 werknemers en een jaaromzet van meer dan 450 miljoen euro. Alle bedrijven op de Europese markt vallen onder de nieuwe regels.

Meest gelezen