Gent trekt erkenning van KVHV in, omdat studentenvereniging geen afstand neemt van seksistische uitspraken

Het bestuur van het KVHV weigerde afstand te nemen van een veelbesproken lezing van Jeff Hoeyberghs.© Nieuwsblad

GENT -

De rechtse studentenvereniging KVHV wordt dit jaar niet erkend door de Stad Gent. Dat bevestigt Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Jeugd. Het bestuur van het KVHV weigerde afstand te nemen van een veelbesproken lezing van Jeff Hoeyberghs.

Bert Staes

De Stad Gent boog zich deze maand opnieuw over de lezing die Jeff Hoeyberghs gaf in december 2019 aan de UGent. Daar maakte de plastisch chirurg een resem seksistische opmerkingen, waarvoor hij voor de rechter werd gesleept en veroordeeld.

De juridische opties van de chirurg om zich daartegen te verzetten, zijn sinds enkele maanden uitgeput. Dat was het signaal voor de Stad Gent om het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), de organisator van de lezing, te vragen om nog eens afstand te nemen van de uitspraken van Hoeyberghs. De studenten moesten ook garanderen dat dit niet meer zou gebeuren.

© fvv

Deadline

Het KVHV kreeg daarvoor tot 8 maart, niet toevallig de Internationale Vrouwendag. Maar die deadline werd niet gehaald, zegt El-Bazioui, die als schepen van Jeugd bevoegd is voor de erkenning van de studentenverenigingen. “De deadline werd niet gerespecteerd, waardoor zij niet erkend kunnen worden voor dit academiejaar.”

Zonder erkenning van de Stad Gent kan KVHV geen aanspraak maken op subsidies van de Stad Gent. Ook de toegang tot het Gravensteen, waar de vereniging jaarlijks de Uylenspiegelfeesten organiseert, wordt hen nu ontzegd. In een reactie aan de VRT laat het KVHV weten dat het juridische stappen onderzoekt om de beslissing aan te vechten.

Erkende studentenverenigingen moeten een anti-discriminatieclausule naleven bij de Stad Gent. Daarin staat onder andere dat er geen enkele vorm van discriminatie mag zijn op grond van geslacht. Ook derden, in dit geval Hoeyberghs, moeten die regel naleven. Het KVHV moest op tijd herbevestigen dat het die clausule zou respecteren, wat niet is gebeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen