Een reddingswerker is duidelijk aangedaan na de aanval op Odessa.
Foto: AP

Al 20 doden na raketaanval op Odessa, dodelijkste aanval in weken

In Odessa, in het zuiden van Oekraïne, zijn al zeker 20 doden gevallen bij een raketaanval. Bij de slachtoffers zijn ook 2 reddingswerkers die ter plaatse waren gekomen na een eerste inslag. Daarna kwam nog een tweede raket neer.

De aanval op Odessa is de dodelijkste Russische aanval in een aantal weken. Naast de 20 dodelijke slachtoffers zijn er zeker ook 75 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Daarbij zijn ook nog een aantal reddingswerkers. 10 huizen zijn beschadigd, net als een gaspijpleiding en een aantal ziekenwagens.

Bekijk: Journalist Bruno Beeckman was op de plek van de raketinslag:

Videospeler inladen...

De gouverneur van Odessa zegt dat de raketten zouden afgevuurd zijn van op de Krim, die door Rusland bezet wordt. Hij zegt dat ook al honderden inwoners van Odessa bloed zijn komen geven voor de slachtoffers.

Morgen is een dag van rouw aangekondigd. Dat is al de tweede in evenveel weken: op 2 maart kwamen ook al 12 mensen om na een Russische drone-aanval op een appartementsgebouw. Bij de slachtoffers waren toen ook 5 kinderen.

Sinds vorige zomer zijn er weer meer aanvallen van Rusland op de havenstad Odessa. Die nemen vooral de haveninfrastructuur onder vuur, om zo export uit Oekraïne te verstoren. Rusland zegt ook dat het opslagplaatsen viseert waar Oekraïne zeedrones opslaat, om de Russische vloot in de Zwarte Zee aan te vallen.

President Zelenski heeft op sociale media gereageerd op de aanval: "Ons leger zal er alles aan doen, om de Russische moordenaars een gelijkwaardig antwoord te doen voelen."

Reddingswerkers blussen een brand die is ontstaan nadat een pijpleiding werd geraakt.
Foto: Ukrainian Emergency Service
Een gewonde wordt weggedragen na de aanval.
Foto: AP

Meest gelezen