seksisme

KVHV neemt geen afstand van seksistische uitspraken, Gent trekt erkenning in

Jeff Hoeyberghs tijdens de omstreden lezing.© rr

De studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) wordt dit jaar niet erkend door de Stad Gent. Dat bevestigt Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Jeugd. Het bestuur van het KVHV weigerde afstand te nemen van een veelbesproken lezing van Jeff Hoeyberghs.

Bert Staes

De Stad Gent boog zich deze maand opnieuw over de lezing die plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs in december 2019 aan de UGent gaf. Daar maakte hij een resem seksistische opmerkingen, waarvoor hij voor de rechter werd gesleept en veroordeeld.

De juridische opties van Hoeyberghs om zich daartegen te verzetten zijn sinds enkele maanden uitgeput. Dat was het signaal voor de Stad Gent om het KVHV, de organisator van de lezing, nog eens te vragen om afstand te nemen van de uitspraken van Hoeyberghs. De studenten moesten ook garanderen dat iets dergelijks niet meer zou gebeuren.

Deadline

Het KVHV kreeg daarvoor tot 8 maart, niet toevallig de Internationale Vrouwendag. Maar die deadline werd niet gehaald, zegt El-Bazioui (Groen), die als schepen van Jeugd bevoegd is voor de erkenning van de studentenverenigingen. “De deadline werd niet gerespecteerd waardoor het verbond niet erkend kan worden dit academiejaar.”

Zonder erkenning van de Stad Gent kan het KVHV geen aanspraak maken op subsidies van de stad. Ook de toegang tot het Gravensteen, waar de vereniging jaarlijks de Uylenspiegelfeesten organiseert, wordt het verbond nu ontzegd. Het KVHV overweegt juridische stappen om die beslissing aan te vechten, meldt de vereniging aan de VRT.

Erkende studentenverenigingen moeten een antidiscriminatieclausule naleven van de Stad Gent. Daarin staat onder andere dat er geen enkele vorm van discriminatie mag zijn op grond van geslacht. Ook derden, in dit geval Hoeyberghs, moeten die regel naleven. Het KVHV moest op tijd herbevestigen dat hij de clausule zou respecteren, wat niet gebeurde.