Een jaar effectief voor zware vechtpartij aan tankstation in Ham: “Zijn leven is verwoest”

Ham -

Een 58-jarige man uit Aalter is vrijdag tot vier jaar cel, waarvan drie met uitstel, veroordeeld voor een zware vechtpartij in Ham. Het openbaar ministerie vorderde een maand geleden nog 10 jaar cel. De rechter wijzigde de kwalificatie van moordpoging naar slagen en verwondingen.

Geert Houben

“Er is een leven voor 9 april 2021 en een leven erna. Dat erna is slechter”, klonk het vorige maand in de Hasseltse correctionele rechtbank. Op die dag viel een 58-jarige aannemer op de parking van tankstation Unoil langs de Staatsbaan in Ham Gunther Heyens (45) uit Ham aan. Het slachtoffer kreeg minstens vijf klappen op het hoofd en één de buik. Bron van de ellende was de het afspringen van de verkoop van een woning in Tessenderlo. De vijftiger uit Aalter had er een optie opgenomen en er werken voor 30.000 tot 40.000 euro uitgevoerd, maar de deal sprong na een half jaar treuzelen af.

Geen baseballknuppel

Rond 17.30 uur kwam het tot een confrontatie met de twee. De beklaagde betwistte niet de klappen te hebben uitgedeeld. Wel ontkende de man dat het zijn bedoeling was om zijn rivaal te doden. Hij kreeg daarbij bijval van de Hasseltse strafrechter die de feiten herkwalificeerde van moordpoging naar voorbedachte slagen en verwondingen. Het slachtoffer hield aan de knokpartij een schedelbreuk over. Volgens de rechter valt weliswaar niet uit te sluiten dat dit het gevolg was van een val op een boordsteen en niet enkel door slagen. De rechtbank had nog wel meer twijfels. Zo was er aanvankelijk sprake van het gebruik van een baseballknuppel door de dader. Ook dit werd niet bewezen geacht. Hierdoor is er enkel zekerheid dat beklaagde meermaals hard met de vuisten heeft geslagen. “Dit toont de intentie tot doden niet aan.”

Invalide

Baseballknuppel of geen baseballknuppel, val op boordsteen of geen val, de gevolgen zijn aanzienlijk voor het slachtoffer. De Hammenaar is nu voor 70 % invalide en heeft een blijvende werkonbekwaamheid van 75 %. “Zijn leven is verwoest. Fysiek en mentaal is hij een wrak”, sprak zijn advocaat Stefan Deckers. “Het gehoor is hij aan de rechterkant kwijt. Mijn cliënt heeft clusterhoofdpijn, kan niet meer schrijven, spreekt traag en er zijn concentratiestoornissen. Gaan lukt nog maar moeilijk, autorijden is verboden en door de slagen zijn er epileptische aanvallen opgetreden.” Liefst twee maanden zou het slachtoffer in het ziekenhuis verblijven. “Zijn vrouw dacht dat ze in een verkeerde kamer binnen ging toen ze hem voor het eerst bezocht. Zo fel was zijn gezicht opgezwollen”, aldus Deckers.

Schadevergoedingen

In het vonnis had de rechter het over zeer ernstige feiten: zowel voor het slachtoffer als voor zijn familie. Bij de strafmaatbepaling is rekening gehouden met de herkwalificatie en het blanco strafblad. Wel werd het argument dat het slachtoffer de feiten deels uitgelokt heeft, van tafel geveegd. Het komt de dader nu op vier jaar cel, waarvan drie met uitstel te staan. Om hiervan te kunnen genieten moet hij zich laten begeleiden voor zijn agressieprobleem en ernstige inspanningen doen om de burgerlijke partijen te vergoeden. “Beklaagde heeft nood aan begeleiding. Dit wordt opgelegd in de vorm van probatievoorwaarden. Doel is om een wending aan zijn leven te geven en zijn problematiek intensief aan te pakken”, aldus het vonnis. Het prijskaartje loopt stevig op. Aan het slachtoffer is hij een voorlopig bedrag van 25.000 euro verschuldigd. Aan zijn vrouw en ouders bedraagt het totaalplaatje 18.000 euro plus ruim 5.000 euro aan rechtsplegingsvergoeding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer