Slager uit Ham niet naar assisen voor moord.© TVL

Bruno stak zijn ex-schoonzoon dood in Ham, maar moet niet naar assisen: “Moord met uitlokking”

Ham -

Ex-slager Bruno B. stak in 2022 zijn vroegere schoonzoon Tim Wils dood met een fileermes. Het dodelijke einde van de familievete is volgens het gerecht een moord die werd uitgelokt, maar de zaak gaat niet naar assisen. B. riskeert maximaal 5 jaar cel.

Phillip Pergens

De dodelijke ruzie dateert van 30 oktober 2022 en vond plaats in de Viooltjensstraat in Ham. Zestiger Bruno B. die vroeger een dorpsslagerij uitbaatte in Heppen, doodde die bewuste zondag de ex-vriend van zijn dochter in de inkomhal van zijn huis. Het bleek het verschrikkelijke einde van een compleet uit de hand gelopen ruzie tussen beide kampen, gedeeltelijk vastgelegd door de bewakingscamera’s van de buren. Slachtoffer Tim Wils (40) uit het Antwerpse Olmen was naar de straat van zijn ex en haar vader getrokken. Hij dook daar plotseling op, het contactverbod van een half jaar met de familie B. was pas twee dagen afgelopen.

Slachtoffer Tim Wils.© rr

De Kempenaar, met een stok in de handen, zocht zijn vroegere schoonfamilie op. Tim Wils wilde naar verluidt zijn materiaal terugkrijgen dat nog bij B. zou hebben gelegen. De spullen waren daar achtergebleven nadat het koppel uit elkaar was gegaan. De relatie eindigde niet positief. Een aanslepende ruzie tussen slachtoffer en dader escaleerde naar een bij momenten gewelddadige vete. Eentje van verwijten en ongewenste bezoekjes. Met de eigendom van de ex-partner van B.’s dochter als hoge inzet.

In ziekenhuis bezweken

Het gerecht legde een contactverbod op om de rust te doen weerkeren, maar eens afgelopen trok Tim Wils dus opnieuw naar het huis van zijn oude schoonvader. Hij geraakte tot net voorbij de voordeur. In de inkomhal kwam het tot een schermutseling. B. bleek gewapend met een groot mes en haalde uit. Tim Wils werd twee keer geraakt. Eén keer slechts oppervlakkig, maar de andere messteek zou hem fataal worden. De ex-schoonzoon van de vroegere slager zeeg in elkaar. Bruno B. zag de ernst ervan in en buurtbewoners zagen hoe hij zijn slachtoffer reanimeerde tot de hulpdiensten toekwamen. Zij brachten de Olmenaar in kritieke toestand over naar het ziekenhuis. Niet veel later bezweek de veertiger aan de opgelopen verwondingen.

“We betwisten de uitlokking. Voor ons is dit een moord zonder uitlokking”

Philip Daeninck

Advocaat burgerlijke partijen

Een gerechtelijk onderzoek naar moord werd geopend en intussen afgerond. Het openbaar ministerie concludeert vandaag dat deze moord werd uitgelokt door het slachtoffer. De dader riskeert daar een maximale celstraf van vijf jaar voor. Daarbovenop kreeg de vraag om de zaak correctioneel te behandelen vrijdag ook gehoor bij de raadkamer. De zaak komt niet voor assisen. De advocaat van de burgerlijke partijen worstelt met die beslissing. “De nabestaanden van het slachtoffer wensen zo snel mogelijk duidelijkheid over de feiten en straf”, zegt raadsman Philip Daeninck. “Maar we zitten met een moeilijk verhaal. We betwisten de uitlokking. Voor ons is dit een moord zonder uitlokking. Als de rechtbank ons hierin volgt, is ze niet langer bevoegd. Dan moet de zaak voor een volksjury gebracht worden. Maar in dat geval moeten een aantal dingen uitgebreider onderzocht worden. En de verdediging zal mogelijk ook beroep aantekenen. Dan zal deze zaak enorm vertraagd worden”, besluit Daeninck.

Kortom: de afloop valt onmogelijk te voorspellen.

Bruno B. handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer