Themabeeld.© Getty Images

72-jarig slachtoffer van vriendschapsfraude eist 168.000 euro schadevergoeding

Een 72-jarige vrouw die het slachtoffer werd van vriendschapsfraude eist voor de correctionele rechtbank van Antwerpen 168.000 euro schadevergoeding van vijf ‘money mules’. Die hadden hun rekening ter beschikking gesteld van een oplichter die het slachtoffer vier jaar lang geld had ontfutseld. Het openbaar ministerie vorderde voor de vijf beklaagden achttien maanden cel.

wver
Bron: BELGA

Het slachtoffer had in 2017 gereageerd op een mail van een zekere ‘James’ en begon daarna ook berichten via Whatsapp met hem uit te wisselen. De man wist haar vertrouwen te winnen en verklaarde haar ook zijn liefde. Vervolgens begon hij geld te vragen om haar te komen bezoeken, om zijn familie uit de financiële nood te redden, om de studiekosten van zijn dochter te betalen, etc. James was op een bepaald moment ook ziek en stuurde haar een foto vanuit zijn ziekenhuisbed met de vraag om geld over te schrijven. Op vier jaar tijd wist hij haar met al die smoesjes liefst 164.180 euro te ontfutselen. 

In 2021 diende het slachtoffer klacht in. Uit het onderzoek bleek dat ze het geld naar een tiental bankrekeningen had overschreven, veelal in Cyprus. Vijf rekeninghouders werden geïdentificeerd en worden nu vervolgd voor oplichting. Volgens de procureur hadden ze hun rekeningen wetens en willens ter beschikking gesteld van een organisatie die mensen oplicht. Voor elke money mule werd achttien maanden cel, 1.600 euro boete en de verbeurdverklaring van het gestorte geldbedrag geëist. Hun opdrachtgevers konden niet geïdentificeerd worden. 

Zelzate

Slechts een van de money mules komt uit België. De 35-jarige vrouw uit Zelzate kreeg 45.000 euro op haar rekening gestort en had het twee dagen later verder overgemaakt. Ze verklaarde eerst van niks te weten. Later zei ze dat ze haar rekening ter beschikking had gesteld van een familievriend. Die verbleef illegaal in het land, kon geen eigen rekening openen en wilde daarom op haar rekening 45.000 euro storten voor de aankoop van een wagen. “Ze wist niet dat het geld van criminele activiteiten afkomstig was en werd dus ook in de luren gelegd”, pleitte haar advocaat, die de vrijspraak vroeg. De andere beklaagden laten verstek gaan. 

Het slachtoffer eist 164.180 euro materiële en 4.000 euro morele schadevergoeding. “Ze werd emotioneel misbruikt en draagt daar nog altijd de gevolgen van. Haar vertrouwen werd diep geschaad”, zei haar advocaat. Vonnis op 12 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer