Ontbossing door leveranciers mag straks niet meer, beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Ontbossing door leveranciers mag straks niet meer, beeld ter illustratie. © REUTERS

Europese lidstaten willen dan toch dat grote bedrijven verantwoordelijk worden voor uitbuiting en milieuschade van leveranciers

De lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben vrijdag dan toch ingestemd met een nieuwe zorgplichtwet. Die maakt grote bedrijven verantwoordelijk voor het aanpakken van uitbuiting en milieuschade bij hun leveranciers. Eerder struikelde de wet bij de formele goedkeuring in de Raad van de EU, maar het Belgisch voorzitterschap kon het toch redden. De impact op bedrijven is “gigantisch” volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

11 reacties

  • Simon Staven

    1 maand geleden
    Europa moet zich eens dringend gaan bezighouden met de Chinese dumping op onze markten.
  • Gino Denil

    1 maand geleden
    Het is in die lage loon landen goedkoper omdat er geen sociaal vangnet en geen vakbonden zijn. En dus verwijten ze die oneerlijke concurrentie. Maar ondertussen willen ze wel hier het sociaal vangnet afbouwen en zouden ze graag van de vakbonden af zijn.
  • Karl Van der Zande

    1 maand geleden
    Europa op weg naar de armoede onder het mom van verbeter de wereld voor iedereen.... Mensen met geld gaan hier niet blijven..... wegwezen in dit overreguleringsgebied
  • Stefaan Baert

    1 maand geleden
    Bedrijven zullen controleren en desnoods zelf optreden in de toeleverancierslanden. M.a.w. "economische colonisatie". Uiteindelijk krijgen we oppermachtige multinationals. Is het dát wat ze willen?
  • Tom De Vilder

    1 maand geleden
    Telkens wanneer de reactie is dat men vrest dat bedrijven uit Europe zouden wegtrekken, is er maar 1 antwoord: zorg ervoor dat onze handelsverdragen ervoor zorgen dat goederen die niet aan dezelfde eisen voldoen als wanneer ze binnen Europa geporduceerd worden, navenante importheffingen opgrlegd krijgen zodat de er een eerlijk speelveld gecreëerd wordt. Het is echt niet zo moeilijk hoor.