Foto: Belga

Piloten Brussels Airlines staken van 23 tot 27 maart: "Maandelijkse stakingen als eisen onbeantwoord blijven"

De piloten van Brussels Airlines hebben aangekondigd dat ze eind deze maand een aantal dagen gaan staken: van 23 tot 27 maart zullen ze het werk neerleggen. "Indien onze eisen onbeantwoord blijven, zullen de piloten overgaan tot maandelijkse stakingen", klinkt het dreigend bij de christelijke vakbond.

Nadat de vakbonden bij Brussels Airlines er begin deze week al mee gedreigd hadden om te staken, kondigen ze nu aan dat de piloten wel degelijk het werk gaan neerleggen. Van 23 tot 27 maart willen ze hun toestellen aan de grond houden. 

De staking is het gevolg van een conflict, tussen het personeel en directie, dat al jaren aansleept. De piloten argumenteren dat ze tijdens de coronacrisis loon hebben ingeleverd, en dat ze nu het beter gaat met de luchtvaartmaatschappij dat willen recupereren.

Volgens de bonden gaat het om gemiddelde loonsverlaging van 14.000 euro per jaar voor piloten en verhoogde werkdruk met werkdagen tot 12 uur. "Ondanks dat Brussels Airlines, onderdeel van de winstgevende Lufthansa Group, in 2023 53 miljoen euro winst boekte, blijven de inleveringen permanent."

Voorstel volstaat niet

Brussels Airlines heeft een voorstel gedaan om een aantal premies op te trekken, maar dat volstaat niet voor de piloten, zegt ACV Puls-secretaris Jolinde Defieuw. De staking zou nog afgewend kunnen worden als de werkgever meer toegevingen doet, laat de vakbondsvrouw nog een opening.

"Tot nu toe hebben ze heel weinig flexibiliteit getoond: ze willen de premies wel optrekken, maar dat volstaat niet voor de piloten omdat het niets structureels verandert aan hun inkomen." 

Dat Brussels Airlines de winst van vorig jaar niet gebruikt om de werknemers een bonus te geven, is de bonden een doorn in het oog. In een reactie meldt de luchtvaartmaatschappij dat één winstgevend jaar Brussels Airlines niet toelaat om alle inspanningen ongedaan te maken die het bedrijf heeft moeten doen om deze resultaten te bereiken.

"Er ligt een substantieel voorstel op tafel dat zowel de koopkracht verhoogt als aan de eisen over werkdruk tegemoet komt, en dat voor alle departementen binnen het bedrijf", luidt het.

Beschouw dit als een duidelijke waarschuwing: de tijd voor concessies is verstreken

Jolinde Defieuw (ACV Puls)

De bonden dreigen ermee later nog te staken zolang de directie onvoldoende over de brug komt. "Indien onze eisen onbeantwoord blijven, zullen de piloten overgaan tot maandelijkse stakingen. Beschouw dit als een duidelijke waarschuwing: de tijd voor concessies is verstreken", klinkt het ferm.

Brussels Airlines stelt in een schriftelijk reactie dat stakingen oplossingen niet dichterbij zullen brengen, "maar enkel schade zullen toebrengen aan het hele bedrijf en alle medewerkers". 

"We betreuren deze nieuwe, onverantwoorde acties van de vakbonden enorm", gaat de reactie voort. "We blijven de vakbonden oproepen om hun verantwoordelijk te nemen en niet langer vast te houden aan onrealistische eisen. We hopen oprecht dat we het overleg op een professionele manier kunnen voortzetten."

Excuses aan reizigers

"Daar bovenop raken ze ook onze reizigers", zegt woordvoerder Nico Cardone, die zich alvast verontschuldigt bij de reizigers. "We zullen er alles aan doen om de impact voor hen te beperken. Een werkgroep zal nu samenkomen om de hinder in te schatten en om passagiers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen", klinkt het.

Midden januari hebben de piloten bij Brussels Airlines al eens het werk neergelegd. Niet alleen bij de piloten, ook bij het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij is er sociale onrust. Ook zij hebben al actie gevoerd voor meer loon en minder werkdruk.

Meest gelezen