Het gerestaureerde beeld van 'Dikke Mathille' werd afgelopen dinsdag terug op haar sokkel geplaatst.
Foto: Jeffrey Roos

Twijfel over echtheid van gerestaureerde 'Dikke Mathille' in Oostende: "Compliment voor mijn restauratiewerk"

In Oostende doen complottheorieën de ronde over 'Dikke Mathille'. Volgens sommige inwoners is het bekende standbeeld van een blote vrouw niet gerestaureerd, maar volledig vervangen. Restaurateur Klaas Remmen verzekert dat dit niet het geval is en ziet het als compliment voor zijn werk.

Dinsdag werd 'De zee' terug op zijn plaats gezet, zo heet het beeld van Dikke Mathille officieel. Er was 5 maanden aan gewerkt, onder meer om de groene en zwarte verkleuringen weg te krijgen op het beeld. Sindsdien regent het reacties op sociale media. Zo zouden de buik en de borsten van Mathille wat slanker zijn en zou haar hoofd een andere houding hebben.

Restaurateur Klaas Remmen vindt de commotie best grappig: "Dit zou een 1 aprilgrap kunnen zijn", zegt hij. "Ik moet de mensen teleurstellen, het is wel degelijk hetzelfde beeld." 

Een nieuw bronzen beeld van die grootte is echt wel heel duur. Dus waarom zouden we dat beeld vervangen?

Restaurateur Klaas Remmen

"Tijdens de restauratie wilden we meer glans en een egale kleur aan het beeld geven", zegt Remmen. "De felle groene en donkere plekken zijn ook verdwenen. Ik vermoed dat mensen daardoor de indruk hebben dat de verhoudingen van het beeld anders zijn. Het beeld lijkt nu veel meer één geheel."

"Een nieuw bronzen beeld van die grootte is echt wel heel duur. Dat zou ongeveer 150.000 euro kosten en zo veel heb ik er niet aan verdiend", besluit hij lachend.

Zo zag Dikke Mathille eruit voor de renovatie.
Foto: Jeffrey Roos

Meest gelezen