Een beeld uit de reportage waarop getoond wordt waar de brieven werden gevonden.
Foto: ETV

Brieven van Belgische verzetsstrijders uit WO II die in Estland in oude stoel zijn gevonden, keren terug naar Anderlecht

De openbare omroep van Estland ETV brengt brieven van Belgische verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog terug naar ons land. De brieven zijn gevonden in een stoel in Estland en vormden het onderwerp van een reportage. Ze zullen tentoongesteld worden in het Verzetsmuseum van Anderlecht.

"Een tijd geleden heeft de openbare omroep van Estland een reportage gemaakt over brieven die geschreven waren door Belgische verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog", vertelt Melissa Morales Magri van de gemeente Anderlecht. "Die brieven werden gevonden in een stoel in Estland. Het ging om Belgische stoelen die zich in Estland bevonden."

Hoe de brieven en de stoelen in Estland terechtkwamen, is niet bekend. "Maar ETV heeft de brieven vertaald en achterhaald dat ze geschreven zijn door een zekere Fabienne, die brieven schreef aan Sarah, haar vriendin. Zo schreef ze dat ze een verzetsstrijder was en dat ze voor België vocht. Ook als ze in een concentratiekamp terecht zou komen, zou ze blijven vechten voor haar vaderland."

BEKIJK: De reportage die de nationale publieke televisieomroep ETV maakte over de brieven van Belgische verzetsstrijders

De publieke televisieomroep van Estland vertaalde niet alleen de brieven, maar treedt ook in de voetsporen van Fabienne. "De Estlanders zijn gefascineerd door de gevonden brieven in die stoel en komen hierheen om meer te leren over de geschiedenis van België en van de verzetsstrijders. Ze ontmoeten ook de burgemeester van Anderlecht en de directeur van het Nationaal Museum van de Weerstand, het Verzetsmuseum van Anderlecht", weet Melissa. 

Ook een bezoek aan de gevangenissen van Gent en Vorst staat op de planning. De brieven worden geschonken aan het Verzetsmuseum van Anderlecht en zullen bij de heropening van het museum tentoongesteld worden.

Meest gelezen