Inspecteurs betrappen honderden bouwvakkers die niet in orde zijn

© pdw

Het aantal gevallen van sociale dumping en fraude was vorig jaar erg hoog. Inspecteurs hebben op 487 bouwwerven inbreuken vastgesteld. Van de 840 werknemers die daar werkten was liefst zeven op de tien in overtreding.

“De cijfers zijn wel hoog, maar dat komt vooral door de gerichte controles op de werven”, zegt Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor Fraudebestrijding in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. “Maar het verrast me slechts gedeeltelijk dat er zo veel wordt gezondigd. Veel overheden signaleren vermoedens van sociale dumping en ik weet dat er een probleem is in de bouw.”

Het aantal buitenlandse werknemers in de bouw daalde vorig jaar wel met bijna zevenduizend mensen of 7 procent. De Belgische tewerkstelling in deze sector steeg dan weer met 2.200.

“Dat komt onder meer door de betere conjunctuur, de taxshift en onze inspanningen rond sociale dumping”, zegt De Backer. “Door de strengere controles op bouwwerven merken we dat het aantal buitenlandse arbeidskrachten is gedaald. Sommige bouwfirma’s zien we zelfs niet meer op de Belgische markt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen