Bromfietser belandt onder trein bij nieuw incident op gesloten overweg, eerder staken vrouw met buggy en motorrijder spoorweg over

Een 40-jarige bromfietser uit Tielt is vrijdag levensgevaarlijk gewond geraakt door een aanrijding met een trein in Zulte. Spoorwegbeheerder Infrabel bevestigt dat de man de gesloten slagbomen negeerde. Het incident volgt op verschillende andere incidenten waarbij een gesloten spooroverweg werd overgestoken.

jof, wver

De bromfietser reed rond 14.10 uur in de Zaubeekstraat in de richting van de Olsenestraat. Bij het kruisen van spooroverweg waren de slagbomen naar beneden maar de man reed toch door, bevestigt Infrabel. “Het licht stond op rood. Toch stak een motorrijder om een onbekende reden de overweg over”, zegt woordvoerder Frédéric Petit. Mogelijk waren de slagbomen al enige tijd naar beneden en botste de man op een doorrijdende trein. Dat wordt nog onderzocht.

De bromfiets werd weggeslingerd en belandde in de gracht. De bestuurder bleef bij bewustzijn maar raakte levensgevaarlijk gewond. Hij werd ter plaatse verzorgd en vervolgens met een ambulance naar AZ Groeninge van Kortrijk gebracht. Zijn bromfiets is tot schroot herleid.

De trein waarmee de man in aanraking kwam, reed na het incident verder tot het station van Waregem. Het is mogelijk dat de bestuurder niet merkte dat er een aanrijding plaatsvond. Het parket werd op de hoogte gebracht van de feiten. Door het ongeval was het treinverkeer enkele uren onderbroken in beide richtingen, maar inmiddels rijden er opnieuw treinen tussen Deinze en Waregem. Dat bevestigt spoornetbeheerder Infrabel.

(Lees verder onder de foto)

© jof

Het incident in Zulte is het zoveelste geval waarbij de slagbomen aan een overweg genegeerd worden, tot grote onvrede van spoorwegbeheerder Infrabel. “De omstandigheden van het ongeval in Zulte zijn nog niet helemaal duidelijk dus we moeten nog met twee woorden spreken”, zegt Petit.

“Man zou er moedeloos van worden. Ondanks alle controles en sensibiliseringscampagnes worden de regels nog steeds niet gerespecteerd. Het kan nochtans niet duidelijker zijn, er is een slagboom, een rood licht en een geluidssignaal. Het is zeer spijtig dat dit nogmaals gebeurt.”

Kinderwagen met baby

Het ongeval volgt een dag na een incident waarbij een vrouw met haar kinderwagen een gesloten spooroverweg in Wetteren heeft overgestoken. Enkele seconden later spoorde de trein er voorbij. Nog geen uur later deed een motorrijder exact hetzelfde op dezelfde plek.

In de Wetterstraat stak een vrouw gisterenochtend om 9.29 uur met een kinderwagen, waarin haar baby lag, de gesloten overweg over. Een getuige die op dat moment aan de slagbomen stond te wachten, zag alles gebeuren. “Wij hebben geen camerabeelden of meldingen van getuigen en de treinbestuurder, maar we zijn wel op de hoogte van het voorval”, luidt het bij Infrabel.

(Lees verder onder de video)

“Dit is onbegrijpelijk en hallucinant”, reageert woordvoerder Frédéric Petit. “Het had veel erger kunnen aflopen. Het is jammer dat dit nog te vaak gebeurt ondanks alle sensibiliseringscampagnes die we doen. Hier krijg je gewoon kippenvel van. We willen daarom nogmaals een oproep doen zodat iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Er zijn meerdere signalen die aantonen dat er een spooroverweg is. Het is simpel: als het rood licht brandt, dan moet je stoppen”, stelt de woordvoerder van Infrabel.

Opvallend: de vrouw met de buggy was niet de enige die de gesloten overweg besloot over te steken. Amper 42 minuten later was er een motorrijder die het haar nadeed. Beide gevallen werden vastgelegd door de technische camera van Infrabel.

(Lees verder onder de video)

Actieplan

Vorige maand nog lanceerde de spoorwegbeheerder een actieplan om de veiligheid te verhogen op het Belgische spoornet. In 2023 daalde het aantal ongevallen aan overwegen met 31 ongevallen en 6 doden. Ook het aantal meldingen van spoorlopen daalde lichtjes vergeleken met 2022, met 632 meldingen en 5 doden. De impact hiervan voor het treinverkeer is daarentegen toegenomen. Vorig jaar was er dagelijks meer dan 12 uur vertraging door ongevallen aan overwegen én spoorlopen samen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer