Crimi

Minister van Justitie slaat mea culpa in brief naar gevangenispersoneel: “Voorlopig is het onvoldoende om alles werkbaar te houden”

De minister van Justitie Paul Van Tigchelt kroop vrijdag in zijn pen.

Antwerpen -

In een brief aan alle penitentiair beambten erkent minister van Justitie Paul Van Tigchelt - net terug van een werkbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten - de malaise na het schokkende folterverhaal in de Antwerpse gevangenis. “Houd vol. Ik neem maatregelen, maar die zijn momenteel nog onvoldoende om het werkbaar te houden.”

Pieter Huyberechts

Onze redactie kon de brief, verstuurd aan elk personeelslid binnen het Gevangeniswezen, vrijdagavond inkijken. De brief komt er na een dramatische week voor Justitie nadat aan het licht kwam dat de Antwerpse gevangene Roy J., momenteel in de cel wegens poging moord, 72 uur lang is gefolterd door celgenoten zonder dat iemand alarm sloeg. Er is sprake van verkrachting, foltering met kokend water en dagenlange vernederingen.

Slachtoffer Roy L. herstelt momenteel in het ziekenhuis.© rr

Het nieuws zorgde voor een schokgolf tot ver buiten de gevangenissen, waarna de oppositie in het parlement om het ontslag van Van Tigchelt vroeg. De minister van Justitie, net terug in het land na een werktrip richting de Emiraten in het kader van de uitlevering van drugscriminelen, kroop vrijdag in zijn pen.

Hij slaat in de brief een mea culpa, richt zijn dank aan het personeel en toont begrip voor de heftige reacties nadat het schandaal aan het licht kwam. Hij belooft beterschap en vraag tijd, ook al erkent hij dat de genomen maatregelen in uiterst moeilijke werkomstandigheden momenteel onvoldoende resultaat opleveren.

Hieronder de integrale brief:

“We zijn allen sterk onder de indruk van wat zich heeft afgespeeld in het arresthuis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Zoiets meemaken op de werkvloer moet bijzonder traumatisch zijn. Elk personeelslid dat hierbij op een of andere manier betrokken raakte, wens ik veel sterkte.”

“Ik zal niet ontkennen dat de werkomstandigheden in veel gevangenissen uitzonderlijk moeilijk zijn door zowel het nijpend plaatstekort voor gedetineerden als de op veel plaatsen verouderde infrastructuur. Desondanks blijven jullie zich hard inzetten om de veiligheid in onze samenleving te garanderen en het beste van zichzelf geven voor een humane detentie. Daar ben ik jullie zeer dankbaar en erkentelijk voor. Het werk dat jullie doen, is echt niet iedereen gegeven. Dat besef ik ten volle. En jullie geduld wordt al langer op de proef gesteld. We doen ons uiterste best om jullie werkomstandigheden en de leefomstandigheden voor gedetineerden te verbeteren.”

Korte straffen

“Dat vraagt echter tijd. We hebben reeds structurele maatregelen genomen door 1.200 plaatsen te creëren. We hebben al maatregelen genomen op lange termijn door het strafwetboek te hervormen en de gevangenisstraf als laatste redmiddel in te voeren. We voeren ook de korte straffen opnieuw uit, om recidive en strafinflatie te verminderen. Ik weet dat jullie achter deze visie staan, maar dat jullie vooral willen dat het niet enkel in de toekomst beter wordt maar ook vandaag haalbaar en werkbaar blijft.”

De folteringen vonden plaats in de Antwerpse Begijnenstraat, al jaren overbevolkt.

“Al 275 gedetineerden minder”

“Daarom nemen we ook maatregelen op korte termijn. Vorige week voerden we het verlengd penitentiair verlof opnieuw in. We staan ook niet meer toe dat geïnterneerden die de gevangenis hebben verlaten en in het forensisch zorgcircuit verblijven, terugkeren naar de gevangenis omdat ze daar moeilijk gedrag vertonen of andere voorwaarden niet naleven. Daarnaast staan we in nauw contact met onze buitenlandse collega’s om de terugkeer van gedetineerden zonder recht op verblijf sneller te laten verlopen. Dankzij deze maatregelen is het aantal personen in de gevangenissen intussen afgenomen met 275.”

“Versneld personeel aanwerven”

“We zetten ook opnieuw in op de versnelde aanwervingsprocedure om de personeelskaders te versterken en de extra capaciteit zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen. Maar het klopt dat dit nog onvoldoende is om het werkbaar te houden. We blijven de maatregelen daarom verder evalueren en sturen bij waar nodig. U kunt op mij rekenen.

Bedankt voor wat jullie betekenen voor Justitie.”

Folter-schandaal in de Begijnenstraat

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen