Vilvoorde

Lichaam van vereenzaamde man ontdekt in appartement Vilvoorde

© Google Street View

Een 66-jarige man is afgelopen weekend dood teruggevonden in een appartement op de Maria-Theresialaan in Vilvoorde. Hij was al twee à drie weken overleden.

Dimitri Berlanger

Het waren buren van het appartementsgebouw Tybeert die zaterdag de melding hadden gedaan, mogelijk omdat er sprake was van geurhinder. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar konden enkel het overlijden van de man vaststellen. De brandweer heeft het lichaam, dat al in staat van ontbinding was, weggehaald.

“De wetsdokter is nog ter plekke geweest op vraag van het parket, het was blijkbaar overduidelijk dat het om een natuurlijke dood ging”, reageert burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Het gaat om een vereenzaamd persoon met duidelijke gezondheidsproblemen. Het is ongelooflijk zielig als je zo de wereld moet verlaten... Je hoort zo’n verhalen geregeld in grootsteden, waar men anoniem blijft ook al woont men dicht bijeen in een woonblok. Maar bij mijn weten is het toch de eerste keer dat we zoiets in Vilvoorde meemaken. Het is een pijnlijke confrontatie met de anonimiteit en eenzaamheid in onze samenleving. Het wijst opnieuw op het belang om oog en oor te hebben voor de mensen uit de directe buurt.”

De stad is nochtans alert voor senioren die alleen dreigen weg te kwijnen. “Wij hebben effectief iemand in dienst die ingaat op allerlei signalen van oudere personen die alleen en vereenzaamd zijn.”

Het lichaam werd vrijgegeven en opgehaald door een begrafenisondernemer. “Als die persoon geen middelen heeft en er geen familie is die onderhoudsplichtig is, bestaat er een regeling met de begrafenisondernemers dat die hem of haar op kosten van de stad begraven. Een behoeftigenbegrafenis eigenlijk. We maken dat jammer genoeg regelmatig mee, vooral bij mensen die alleen wonen en zeer behoeftig zijn. Of het hier op deze manier zal verlopen, daar heb ik geen zicht op.”