Michael Freilich© BELGA

“Iran stuurt wapens naar Hezbollah via Antwerpse haven”

Iran zou via de Antwerpse haven bommen en raketten hebben vervoerd die bedoeld zijn voor de Libanese gewapende groepering Hezbollah. Dat staat in de Britse krant The Telegraph. De wapens zouden tegen Israël worden ingezet.

Iran zou volgens The Telegraph tot hiertoe wapens via Irak naar Hezbollah hebben gesmokkeld, zodat de Libanese groepering die kon inzetten tegen Israël. Maar de Israëlische luchtmacht heeft die konvooien bestookt, waardoor Iran nu zou zijn overgeschakeld op wapenleveringen via schepen. Volgens een anonieme Israëlische bron die in de Britse krant wordt geciteerd, zouden wapens en andere goederen nu via de haven van Latakia in Syrië worden verscheept naar de havens van Ravenna in Italië, Valencia in Spanje en naar de haven van Antwerpen.

“Het is makkelijk om dat in grote Europese havens te camoufleren, omdat dingen daar heel snel moeten gebeuren. In kleinere havens is er een strenger toezicht”, zegt een hoger geplaatste Israëlische bron in de Britse krant.

De Antwerpse haven zegt dat het niet bevoegd is voor deze zaak. “Wij bepalen als haven niet welke goederen wel en niet mogen passeren. Dat is iets voor het federale en Europese niveau”, zegt Lennart Verstappen, woordvoerder van de haven van Antwerpen-Brugge. “We weten ook niet welke goederen er in containers en andere transportmiddelen zitten.”

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) stelt volgende week wel een schriftelijke vraag over de zaak aan federaal minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). “Ik wil onder meer weten of ze geïnformeerd was over die ontwikkeling, of onze inlichtingendiensten daarvan op de hoogte zijn gebracht en welke maatregelen hiertegen zijn gepland”, zegt Freilich. De minister zou die vragen volgende week behandelen. (cwil)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER