Archiefbeeld ter illustratie.
Foto: FLEMAL

Vlaanderen krijgt advies om aantal vluchten op Brussels Airport te plafonneren

Het aantal vliegbewegingen op Brussels Airport plafonneren en de stille weekendnachten verstrengen. Dat zijn enkele opvallende voorwaarden die voorgesteld worden in het laatste advies aan de Vlaamse regering voor het verlenen van een nieuwe omgevingsvergunning aan Brussels Airport.

Het advies, dat Belga kon inkijken, is afkomstig van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC). Haar advies is zo'n beetje het ultieme advies voor de Vlaamse regering, die normaal tegen eind maart een beslissing moet nemen. 

De GOVC stelt voor om een 'voorwaardelijk gunstig' advies te verlenen voor een nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, van onbeperkte duur. Daarbij zou het totale aantal vliegbewegingen op de luchthaven wel beperkt worden tot maximaal 234.000 vanaf 2030. Dat plafond ligt lager dan de zowat 240.000 vluchten die de luchthavenuitbater zelf verwacht tegen 2032.

Het advies stelt daarnaast voor de stille weekendnachten - die momenteel alleen betrekking hebben op vertrekkende vluchten - te verstrengen. Zo zouden vanaf 2026 geen vertrekken, maar ook geen landingen toegestaan zijn tussen 1 uur en 5 uur in de nachten van vrijdag op zaterdag, zaterdag op zondag en zondag op maandag. Tegen 2030 zou dat zijn van 23 uur tot 7 uur. Er zijn enkele uitzonderingen voorzien.

Demir: "Evenwicht tussen welvaart en impact omgeving"

Het gaat om een gunstig advies, al worden er op advies van Departement Zorg enkele zware voorwaarden gesuggereerd die de exploitatie beperken, klinkt het bij het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

"Het advies geeft aan dat het zoeken blijft naar manieren en maatregelen om deze belangrijke economische activiteit en de welvaart die er uit voortvloeit voldoende in evenwicht te houden met een aanvaardbare impact voor de omgeving en de omwonenden", aldus Demir. "Het is nu zaak verantwoordelijkheid te nemen om met dit advies aan de slag te gaan om dit evenwicht te vinden."

Voka: "Dreigt luchthaven te verstikken"

"Brussels Airport is een slagader van onze economie. Het is compleet ondenkbaar om die dicht te knijpen." Zo reageert het ondernemersnetwerk Voka op het advies.

Het advies stelt een aantal beperkingen voor de luchthaven voor, zoals een plafond op het aantal vluchten per jaar en een verstrenging van de stille weekendnachten. Dat kan voor Voka niet door de beugel. Het vindt dat "de luchthaven alle kansen moet krijgen om mee te groeien met de economie".

Meest gelezen