© AFP

Gevallen cryptokoning Sam Bankman-Fried hangt 40 tot 50 jaar cel boven het hoofd voor miljardenfraude

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, zou veertig tot vijftig jaar gevangenisstraf moeten krijgen voor zijn rol in de grote fraude bij FTX. Met die strafeis zijn aanklagers in het proces tegen hem gekomen.

wver
Bron: Telegraaf

Bankman-Fried werd in november al door een jury schuldig bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering. Later deze maand wordt bekend wat zijn straf zal zijn. De maximale straf die hij kan krijgen is 110 jaar.

Bankman-Fried sluisde tegoeden van klanten van FTX door naar zijn investeringsfonds Alameda Research, en deed daar vervolgens risicovolle investeringen mee. Toen klanten daardoor niet bij hun geld konden, ging FTX failliet.

De aanklagers beschuldigden Bankman-Fried ervan 8 miljard dollar van zijn klanten te hebben gestolen. Dat maakt de zaak een van de grootste financiële fraudes ooit.

In beroep

Bankman-Fried zelf pleitte eind vorige maand voor een veel lagere celstraf. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, “passend” zou zijn.

De oud-topman gaf eerder toe fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX, maar ontkent van zijn klanten gestolen te hebben. Bankman-Fried is dan ook van plan om straks als de straf bekend is, in beroep te gaan tegen zijn veroordeling en straf.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer