Tienduizenden mensen kwamen op straat (links), premier Orbán (rechts).
Foto: Belga/AP

Orbán roept op om "Brussel te bezetten", terwijl tienduizenden op straat komen tegen zijn regering

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zijn bevolking opgeroepen om "Brussel te bezetten" tijdens de komende Europese verkiezingen. Volgens de premier wil de Europese Unie de vrijheden van de lidstaten enkel inperken. Tegelijkertijd kwamen net vandaag tienduizenden mensen op straat tegen het beleid van de regering.

Feest in Hongarije, want vandaag herdenkt het land de (mislukte) revolutie van Hongarije in 1848 tegen de Habsburgse overheersing. De Hongaarse premier Orbán maakte gebruik van de gelegenheid om fel van leer te trekken tegen de Europese Unie. Hij vergeleek de Unie met de keizerlijke bezetters die Hongarije doorheen de geschiedenis onder de knoet hebben gehouden.

"Ze ontketenen oorlogen, hertekenen grenzen van landen en verslinden alles als sprinkhanen", spreekt hij vanaf de trappen van het Nationaal Museum in het centrum van Boedapest. "Wij Hongaren leven anders en willen anders blijven leven. Brussel (een verwijzing naar de Europese Unie, red.) is niet het eerste rijk dat zijn ogen op Hongarije heeft laten vallen. De Europese volkeren hebben schrik dat Brussel hen hun vrijheid wil ontnemen."

En dus wil Orbán actie ondernemen. Drastische actie, als het van hem afhangt. "Als we onze vrijheid en soevereiniteit willen behouden, hebben we geen andere keus: we moeten Brussel bezetten."

Orbán verwijst daarmee indirect naar de Europese verkiezingen over 3 maanden. De kans is groot dat (uiterst) rechtse partijen, waarmee Orbán verschillende standpunten deelt, het dan best goed zullen doen.

Het is onzeker of de kritiek op Europa aanslaat bij de Hongaarse burgers. De regering van Orbán zit momenteel in nauwe schoentjes. Er heerst in Hongarije heel wat verontwaardiging over een gratieverlening in een zaak rond kindermisbruik. De veroordeelde medeplichtige in een zaak van seksueel misbruik in een weeshuis dat door de staat gerund werd, kreeg van de regering genade, tot grote onvrede van de bevolking.

Tienduizenden mensen kwamen de straat op, en uiteindelijk waren de toenmalige president Katalin Novák en de minister van Justitie gedwongen om af te treden. De storm is nog steeds niet gaan liggen. Ook vandaag kwamen opnieuw tienduizenden Hongaren op straat, op vraag van de opkomende oppositieleider Peter Magyar.

"Laten we een beweging organiseren voor alle goedwillende Hongaren die voor hun land willen werken", zei Magyar in zijn toespraak.

Hij vraagt dat Hongarije de standpunten volgt van zijn westerse partners, en hekelt de "oligarchie" die het land "ruïneert". Daarnaast wil hij opnieuw een onafhankelijk gerecht en onafhankelijke media. Volgens hem moet Hongarije ook toetreden tot het Europees parket.

Tienduizenden Hongaren demonstreren tegen regering van Orbán
Foto: Getty Images

Meest gelezen