© EPA-EFE

Oud-vicepresident Mike Pence schaart zich niet achter Trump: “Ik zal hem niet steunen”

In de Verenigde Staten zal de Republikein Mike Pence zich niet scharen achter de presidentskandidatuur van zijn voormalige baas Donald Trump. Dat heeft hij vrijdag gezegd tijdens een interview op Fox News.

wver
Bron: CNBC

Pence wilde niet in zijn kaarten laten kijken op wie hij zijn stem zal uitbrengen. “Dat ga ik voor mezelf houden” , luidde het op de zender. Wel benadrukte hij “nooit” te zullen stemmen voor de huidige Democratische president Joe Biden.

Mike Pence was van 2017 tot 2021 de vicepresident van Donald Trump, die dit jaar opnieuw verkozen wil worden tot president. Pence was aanvankelijk een loyale steunpilaar van Trump. De twee raakten gebrouilleerd na de verkiezingen van november 2020. Trump aanvaardde de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden niet, in tegenstelling tot Pence.

Eind december 2020 en begin januari bleef Trump zijn vicepresident onder druk zetten om op 6 januari het resultaat van de verkiezingen om te draaien. “Je weet dat ik niet denk dat ik die ­bevoegdheid heb”, antwoordde Pence hem op 25 december – de ­vicepresident had Trump op­gebeld om hem een gelukkige kerst te wensen.

Later nam Mike Pence het Trump erg kwalijk dat hij de manifestanten aanmoedigde die begin januari 2021 het Capitool bestormden. Die aanval bracht het leven van Pence en zijn familie in gevaar.

Pence vertelde nadien meermaals hoe Trump hem op 6 januari 2021, toen Pence de ceremoniële zitting van het Congres voorzat waarin Joe Biden als president bekrachtigd werd, had gevraagd om voor hém te kiezen en tegen de grondwet. “Ik koos voor de grondwet”, aldus Pence. Het maakte hem niet bepaald populair bij de vele Trump-fans.

Eind oktober vorig jaar trok Pence zichzelf terug als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. hij deed het erg slecht in de peilingen en het inzamelen van geld om zijn kandidatuur te steunen, verliep bijzonder moeizaam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer