“Rode lichten durven ze wel eens negeren, maar ze volgen vaak keurig het zebrapad”: hoffelijke ganzenfamilie charmeert hele gemeente

Links: de ganzenfamilie steekt heel rustig één van de drukste kruispunten van Schoten over. Rechts: de gemeente liet enkele jaren geleden een speciaal verkeersbord zetten in de Sluizenstraat om te wijzen op overstekende ganzen.© Bert Batens

Schoten -

Als er één gespreksonderwerp is waarover de inwoners van Schoten graag berichten posten op sociale media, zijn het de populaire ganzen die uitgerekend één van de drukste verkeersknooppunten van de gemeente hebben uitgekozen om hun nest te maken: het staketsel bij brug 14.

Jan Auman

Hoeveel fietsen er dagelijks passeren op het jaagpad en op de dwarse verkeersas richting Schotenhof, is niet te tellen. Het moeten er vele honderden zijn. Zeker de speedpedelecs en wielertoeristen razen met hoge snelheid voorbij op het jaagpad. Het nabije kruispunt wordt ook door heel wat automobilisten gebruikt.

Voor kinderen en heel wat andere menselijke weggebruikers is het niet altijd evident om hier veilig over te steken. Laat staan voor watervogels die zich niet bewust zijn van de gevaren op de weg en de verkeersregels. “Toch volgen ze wonderbaarlijk meestal keurig het zebrapad”, vertelt commissaris Tim De Vos van politie Schoten.

“Ze durven het rode verkeerslicht wel eens negeren, maar het valt ons telkens weer op hoe hoffelijk de bestuurders dan zijn voor dit ‘overstekend wild’”

Tim De Vos

Politiecommissaris

“Ze durven het rode verkeerslicht wel eens negeren, maar het valt ons telkens weer op hoe hoffelijk de bestuurders dan zijn voor dit ‘overstekend wild’. Indien het niet snel genoeg gaat, zijn er altijd wel enkele dierenvrienden die de ganzen aanmanen om een ‘ganzenpas’ sneller te zetten. Wees hoffelijk en begripvol in het verkeer is onze boodschap aan alle weggebruikers.” (Lees verder onder de foto)

Het is niet bepaald een rustig of idyllisch optrekje dat deze toom ganzen heeft uitgekozen om te wonen.© JAA

Agressief

Dat de ganzen populair zijn, weet ook schepen van Dierenwelzijn Paul Valkeniers (N-VA). “Elk jaar hebben we wel eens een klacht over ‘agressieve’ ganzen. Maar dat is meestal in het prille voorjaar, als de ganzen beginnen paren en de mannekes hun ‘toom’ willen beschermen. Dat gaat gepaard met geblaas, gesis en stoerdoenerij. Kom je dichter, dan worden ze zenuwachtig, zeker als je bijvoorbeeld een hond bij hebt. Gewoon even een ommetje maken, is het devies, en dan is iedereen blij.”

“Maar we krijgen veel meer telefoontjes van verontruste mensen die gehoord hebben dat de gemeente de ganzen zou willen weghalen. Of die schrik hebben dat de ganzen doodgereden worden, wat jammer genoeg wel eens gebeurt, zij het vooral in de Sluizenstraat”, weet de schepen.

“Elk jaar hebben we wel eens een klacht over ‘agressieve’ ganzen. Maar dat is meestal in het prille voorjaar als de ganzen beginnen te ‘maten’ en de mannekes hun ‘toom’ willen beschermen”

Paul Valkeniers

Schepen van Dierenwelzijn (N-VA)

Voor de goede orde: de wellicht uitgezette ganzen worden niet weggehaald door de gemeente. “Maar in samenwerking met het Vogelopvangcentrum Brasschaat-Kapellen zorgen we er wel voor dat de ‘toom’ van drie ganzen niet aangroeit”, aldus Valkeniers. “Daarvoor worden de eieren geschud.” (Lees verder onder de foto)

© JAA

Niet voederen

“Jammer genoeg merken we wel dat er al eens een gans wordt bijgezet. Allemaal mooi, zo’n donskuiken, maar een gans groeit vlug en maakt lawaai. In een woonkern wordt dat niet op gejuich onthaald door de buren. Weg ermee dan, naar de vaart, want daar zitten er toch ook. Ik zou zeggen: bezit je geen boerderij of grote weide die je kort wil houden, doe dan geen impulsaankoop van ganzen.”

De milieudienst vraagt ook om de ganzen geen brood te voederen, want daar worden de dieren ziek van. “Zaden en granen zijn beter, al mag je volgens het politiereglement geen dieren in het wild voederen. Broodresten die niet allemaal opgegeten worden, daar hebben alleen ratten plezier van”, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

Chantal Geniar bij ‘haar’ enig overgebleven en treurende gans bij het dierenasiel. De andere dieren werden wellicht doodgereden.© JAA

Aanrijdingen

Wie zich het lot van de ganzen erg aantrekt, is Chantal Geniar uit de Veerhuisdreef. “Ik merk dat de eieren van die ganzen bij de brug kapot gegooid werden. Jammer. En de ganzen die verderop richting sluis 10 bij het dierenasiel zitten, zijn er nog slechter aan toe”, kijkt de vrouw bezorgd.

Ze heeft het over het snelle verkeer in de Sluizenstraat, dat iets minder hoffelijk lijkt voor de ganzen die er zich ophouden ter hoogte van de woonboten. Lang niet iedereen houdt zich aan de maximaal toegelaten snelheid van 50 km per uur. Het speciale verkeersbord dat de gemeente er op vraag van Chantal liet plaatsen om te waarschuwen voor de ganzen, maakt ook al niet veel indruk.

“Ik heb nog geweten dat ze met vijf waren, dan lang met vier en nu blijft er nog één over. Waar de anderen naartoe zijn? Wellicht aangereden of meegenomen? Wie zal het zeggen”

Chantal Geniar

Trekt zich lot van ganzen aan

“De familie daar raakt helemaal uitgedund. Ik heb nog geweten dat ze met vijf waren, dan lang met vier en nu blijft er nog één over. Waar de anderen naartoe zijn? Wellicht aangereden of meegenomen? Wie zal het zeggen. De ene overblijver is nu veel luidruchtiger en agressiever dan anders. Uit verdriet. Hij mist de anderen.”

De gemeente liet enkele jaren geleden een speciaal verkeersbord zetten in de Sluizenstraat om te wijzen op overstekende ganzen. Sommige wrede chauffeurs trekken net extra hard op.© JAA

© JAA

Archiefbeeld van de ganzenfamilie aan de Sluizenstraat, toen die nog vijf leden telde.© JAA

Lekker genieten in het zonnetje. Het drukke verkeer kan deze dieren niet deren.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen