Van Langenhove, haatzaaier of verdediger van het vrije woord? Dit vindt ons Jongerenpanel

Hasselt -

Eén jaar effectief en een fikse boete. Dat is de straf die Dries Van Langenhove boven het hoofd hangt. Is de leider van Schild & Vrienden een haatzaaier of verdedigt hij de vrije meningsuiting? Wij vragen het aan de honderd jongeren van het Jongerenpanel van Hogeschool UCLL en HBVL.

Stien Vanbaelen

Het Jongerenpanel is een initiatief van Hogeschool UCLL en Het Belang van Limburg. Elke week vragen we meer dan honderd Limburgse studenten hun mening over een actueel onderwerp.

In de zaak rond de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden werd Dries Van Langenhove veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf en 16.000 euro boete voor negationisme, aanzetten tot haat en rassensegregatie. Ook krijgt Van Langenhove tien maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwetgeving en wordt hij voor tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Zijn advocaat Hans Rieder kondigde meteen aan in beroep te gaan.

“Dries Van Langenhove heeft anderen meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours”, oordeelde de rechter. “Hij gaf blijk van verregaande normeloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Dat crimineel gedrag vormt een bedreiging voor een vreedzame samenleving.”

Het Jongerenpanel van HBVL en UCLL pluist de actualiteit uit.© Boumediene Belbachir

Haatdragend

Is Van Langenhove een racist en haatzaaier? Of verdedigt hij de vrije meningsuiting? Wij vragen het aan ons Jongerenpanel, een honderdtal UCLL-studenten uit verschillende richtingen en van verschillende leeftijden die zich elke week over een actueel thema zullen buigen.

De meerderheid van ons panel bestempelt Van Langenhove als een haatverspreider. “Dries heeft een grote invloed die niet misbruikt mag worden. In de chatgroepen waarin de haatdragende memes gedeeld werden, zitten veel jongeren die hun weg nog aan het zoeken zijn”, zegt leerkracht in spe Lotte.

“Hij gebruikte die memes als een medium om zijn boodschap op een onopvallende manier te verspreiden”, vindt Jef, student Rechtspraktijk.

Volgens Senne, die Energietechnologie studeert, kan Van Langenhove met haatdragende en racistische opmerkingen een menigte achter zich scharen. “En dat is een gevaar voor een vreedzame samenleving.”

© Boumediene Belbachir

Dunne lijn

Enkele studenten geven toe dat de grens tussen hatespeech en vrije meningsuiting dun kan zijn. “Waar de grens juist ligt, is niet voldoende afgebakend”, oppert Lars, student Verpleegkunde. Voor anderen is het kristalhelder. “Ik ben voorstander van vrije meningsuiting, maar racisme gaat een burg te ver”, zegt Lars’ medestudent Robbe.

Een kwart van de honderd studenten geeft de veroordeelde politicus wel het voordeel van de twijfel. “Iedereen heeft al wel eens een meme met racistische afbeeldingen verstuurd”, klinkt het.

Ook verpleegkundige in spe Vince vindt dat berichten delen binnen een privégroep moet kunnen: “Dries zet hiermee niet aan tot haat.”

Bovendien is humor subjectief, vindt Wout die voor leraar studeert. “Het feit dat Dries veel nationale en internationale steun geniet (op X stelde Elon Musk zich vragen bij zijn veroordeling, red.), toont aan dat de veroordeling zelfs een gevaar kan zijn voor de vrije meningsuiting”, aldus medestudent Thor.

© Boumediene Belbachir

Caeyers

De standpunten over Van Langenhove lopen dus uiteen, maar het Jongerenpanel is het wel overwegend eens dat de straf niet in verhouding is. Ellen, die Rechtspraktijk studeert, maakt de vergelijking met acteur en influencer Nicolas Caeyers. Hij werd veroordeeld tot één jaar cel met uitstel voor de verkrachting van twee minderjarigen. “Wat hij heeft gedaan, is veel erger. Maar zijn straf is lichter”, vindt ze.

“De rechtsstaat moet eens onder de loep genomen worden, betreffende de straffen die ze uitdelen”, concludeert toekomstige leerkracht Seppe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer