Jan Jambon (N-VA) sluit regering met Vlaams Belang op voorhand niet uit: “Voor ons is dat een partij als een ander”

Is N-VA bereid om na de verkiezingen een regering met Vlaams Belang te vormen? Als het van Vlaams minister-president Jan Jambon afhangt wel.

Pieter Lesaffer

Volgens de minister-president moet zijn partij een mogelijke regeringsvorming met Vlaams Belang niet anders bekijken dan bij andere partijen. “Vlaams Belang is voor ons een partij als alle andere”, zegt hij in een interview met deze krant. “We wachten de verkiezingsuitslag af vooraleer we over mogelijke regeringsdeelname spreken. Ik zeg toch ook niet op voorhand of ik met CD&V of Open VLD al dan niet een regering wil vormen?”

Al ziet hij tegelijk ook wel grote verschillen tussen N-VA en Vlaams Belang,. “Op verschillende domeinen is het water heel diep”, aldus Jambon. Daarbij heeft hij het onder meer over het stikstofdossier. “De grootste oppositie kwam toen van Vlaams Belang. En als ik de vuile klap van sommigen in het Vlaams Parlement hoor, denk ik: van die boer geen eieren.”

Jambon benadrukt ook dat het voor zijn partij véél belangrijker is om op federaal vlak een Vlaamse meerderheid te hebben. “Laten we eerst zorgen dat we daar een stevig Vlaams bl… – ik had bijna Vlaams Blok gezegd (lacht) –, een Vlaamse groep kunnen vormen die de meerderheid van de Vlamingen vertegenwoordigt. Dat is de inzet.”

Volgens de minister-president is een federale stem voor Vlaams Belang een weggegooide stem. “Als men N-VA echt nodig heeft om op federaal vlak tot een werkbare meerderheid te komen, dan kunnen wij onze eisen op tafel leggen. Het is sciencefiction dat Vlaams Belang ooit federaal gaat regeren.”

Al geeft Jambon tegelijk ook toe dat de verkiezingen van 9 juni een “uphill battle” worden, gezien zijn partij in de peilingen onder de 20 procent duikt terwijl Vlaams Belang flirt met de 30 procent. “In de peilingen lijkt de afstand misschien heel groot, maar als we al 2 procent van hun kiezers terugwinnen, is de kloof ineens veel kleiner en spreken we een andere taal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen