Vlaams bedrijf ontwikkelt app waarin AI leerlingen bijles geeft: “Hij houdt zich strikt aan de leerstof”

Nog voor de examens van juni zal artificiële intelligentie in staat zijn om bijles te geven aan Vlaamse leerlingen. Het Kortrijkse bedrijf Signpost bouwde een app rond zijn handboeken. “Hij houdt zich strikt aan de leerstof.”

Koen Baumers en Jens Vancaeneghem

Al sinds ChatGPT voor het eerst op de wereld werd losgelaten, merken leerkrachten er de effecten van. Soms tot hun grote frustratie, want leerlingen gebruiken de tool om huiswerk te maken, opstellen te schrijven en opzoekingswerk te doen. En leunen er zelfs op wanneer het programma compleet de mist in gaat.

Maar tegelijk probeerden leerkrachten al op verschillende manieren om de kunstmatige intelligentie van dergelijke taalmodellen ook nuttig in te zetten bij lessen en huiswerk. Ondernemers duiken in dat gat. “Met onze app wordt generatieve AI voor het eerst gebruikt in het Vlaamse onderwijs om leerlingen op een veilige, juiste manier bijles te geven”, zegt CEO Arne Vandendriessche van Signpost, dat de app lanceert.

Studytrainer, zo heet de app. Je kan ermee chatten over de leerstof, vragen aan stellen en je laten overhoren. “Leerlingen kunnen hun schermtijd nuttig inzetten in plaats van op de verslavende social media te zitten”, zegt Vandendriessche.

Getraind

“In tegenstelling tot wat je zelf op het internet vindt, kan je bij de app 100 procent zeker zijn dat je de juiste informatie krijgt”, zegt de CEO. “De AI is volledig getraind op de einddoelen en leerplannen van het secundair onderwijs. In een omheinde omgeving, waardoor hij zich strikt aan de leerstof houdt en niet zal beginnen te hallucineren.”

(lees verder onder de foto)

Je kan de app zelfs vragen om een toets samen te stellen. “Op basis van je fouten kan de app gaten in je kennis zelf aanvullen.”© rr

Signpost is een Kortrijks bedrijf dat al jarenlang fungeert als hofleverancier van laptops voor 450.000 leerlingen in het middelbaar onderwijs en met Lernova ook een educatieve uitgeverij heeft waarvan 80.000 leerlingen de (digitale) handboeken afnemen. Met Studytrainer komt daar nu een app voor bijlessen bij.

“Wat is een farao? Hoe doe je de stelling van Pythagoras? Je mag in de vorm van een chatgesprek vragen beginnen te stellen over eender welk vak”

Arne Vandendriessche

CEO van Signpost

“We hebben al onze digitale handboeken aan de software gevoed”, zegt CEO Arne Vandendriessche van Signpost. “‘Wat is een farao? Hoe doe je de stelling van Pythagoras?’ Je mag in de vorm van een chatgesprek gewoon vragen beginnen te stellen over eender welk vak.”

Studytrainer wordt dit weekend voorgesteld op het technologiefestival van Flanders Technology and Innovation. Vanaf mei zal het beschikbaar zijn voor leerlingen. Kostprijs: 20 euro per maand voor toegang tot alle vakken, of 16 euro per maand voor slechts één vak. “Minder dan de helft van de prijs van een uur bijles”, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

De kostprijs van de app: 20 euro per maand voor toegang tot alle vakken, of 16 euro per maand voor slechts één vak.© rr

Dat er een grote nood aan bijles is, blijkt al langer uit de cijfers. Vier op de tien middelbare scholieren maakten er al gebruik van, bleek vorig schooljaar uit een steekproef aan de KU Leuven. Sinds corona is de vraag toegenomen.

“De app is echt bedoeld als een tool voor bijles”, zegt Vandendriessche. “Je kan de app zelfs vragen om een voorbeeldtoets van de leerstof te genereren. De generatieve AI ontwikkelt die dan op basis van dezelfde inhoud waarmee leerkrachten toetsen kunnen bouwen. Op basis van de fouten die je maakt, herkent de app je gebreken en kan die de gaten in je kennis zelf beginnen aan te vullen.”

De komende maanden mogen honderd gebruikers de app gratis testen. Vanaf mei wordt ze gecommercialiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen