Paul Magnette: "Niemand wil vandaag een staatshervorming."
Foto: VRT NWS

PS-voorzitter Magnette: "Als N-VA samenwerkt met Vlaams Belang zal ze geen deel uitmaken van federale regering"

Nee, PS-voorzitter Paul Magnette staat niet te springen om federaal met N-VA samen te werken. Maar de deur gaat volledig dicht als N-VA op Vlaams niveau met Vlaams Belang zaakjes doet, zo heeft hij gezegd in De Afspraak op Vrijdag. Daarmee legt hij de bal weer netjes in het kamp van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Eind februari haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever fors uit tijdens een voorzittersdebat van Knack en Trends-Kanaal Z. "Als er federaal een regering zonder Vlaamse meerderheid wordt gevormd, moet men op Vlaams niveau niet meer op mij rekenen", klonk het. Politieke commentatoren struikelden over elkaar heen om er een opening naar een Vlaamse regering mét Vlaams Belang in te zien.

In De Afspraak op Vrijdag kreeg PS-voorzitter Paul Magnette gisteren de vraag voorgelegd of de federale regeringsvorming moeilijker wordt als Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid kunnen vormen. "Het kan ook makkelijker worden", klonk het laconiek, verwijzend naar het feit dat hij dan niet meer moet piekeren over een regering mét N-VA.

N-VA vermijden

"Vlaams Belang zal nooit in een federale regering belanden, want geen enkele Franstalige partij, noch een aantal Vlaamse partijen willen met hen samenwerken", luidde zijn analyse. "Dus als N-VA en Vlaams Belang samenwerken, zal N-VA per definitie geen deel uitmaken van de federale regering." 

Bekijk: Wat als N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid kunnen vormen? De afspraak op vrijdag ging er dieper op in:

Videospeler inladen...

Magnette heeft de macht om dat te zeggen, omdat de socialistische familie - PS en Vooruit - volgens de peilingen samen veruit de grootste politieke familie zullen vormen. Daardoor is er federaal, puur mathematisch, nauwelijks een regering denkbaar zonder de socialisten.

Maar wil Magnette wel een regering vormen met N-VA? "Dat hangt af van de verkiezingsuitslag. Maar als ik zeg: 'ik wil er alles aan doen om de N-VA te vermijden', moet je dat ook begrijpen. Ik ben links en niet rechts. Ik geloof niet in het einde van België. Dus het is voor mij makkelijker om met progressievere partijen te praten dan met rechts-conservatieve nationalisten zoals N-VA."

Geen "zakenkabinet"

Ook De Wevers idee om zo snel mogelijk een 'zakenkabinet' te vormen, dat focust op socio-economische hervormingen en dat tegelijk werkt aan een staatshervorming, wuifde Magnette (opnieuw) weg. 

"Een zakenkabinet heeft voor mij geen zin. Het is veel beter om een volwaardige regering te vormen. Het hangt uiteraard af van de verkiezingsuitslag. Als dat niet mogelijk is op korte termijn, kan een regering in lopende zaken alles doen wat een zakenkabinet zal doen. Het enige verschil is dat Bart De Wever premier zou worden in een zakenkabinet, dus hij is de enige die daar een voordeel bij heeft."

Ik wil voor een regeringsvorming niet wachten op de twijfelaars die niet weten of zij al dan niet met Vlaams Belang willen samenwerken

PS-voorzitter Paul Magnette

En het idee om die staatshervorming voor te bereiden? "Niemand wil vandaag een staatshervorming. Als de peilingen correct zijn, zullen er bijna 40 zetels zijn voor de extremen. Dat betekent dat er maar 110 zetels overblijven voor de rest. Hoe kan je dan een tweederdemeerderheid vormen van 100 zetels?"

En zo speelde Magnette de bal fijntjes terug naar De Wever. "Ik wil vanaf dag 1 heel hard werken om zo snel mogelijk een volwaardige regering te hebben en dus niet wachten op de regio's en op de twijfelaars die niet weten of zij al dan niet met Vlaams Belang willen samenwerken."

Meest gelezen