De Croo (rechts) is in Jordanië met Sigrid Kaag (links), de VN-coördinator voor noodhulp in Gaza.
Foto: Belga

De Croo in Jordanië: "Israël moet bewijzen dat het honger niet als wapen inzet in Gaza"

Israël moet dringend aantonen dat het geen hongersnood gebruikt als oorlogswapen, door de humanitaire toegangswegen open te stellen voor de bevolking van Gaza. Dat zegt de Belgische premier Alexander De Croo vandaag in Jordanië.

"Er is geen tekort aan humanitaire hulp, maar aan menselijkheid in de organisatie van de hulp", aldus eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) op de eerste dag van een bezoek aan de 3 Arabische landen Jordanië, Qatar en Egypte. Hij sprak er aan de zijde van Sigrid Kaag, de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties voor Gaza.

"Er is geen valabel alternatief" voor het transport van hulp naar de Gazastrook over land, aldus De Croo en Kaag. Droppings via de lucht, zoals België en andere landen al enkele dagen doen, zijn geen efficiënte manier om de mensen te bereiken die de hulp het meest nodig hebben. Transport via de zeeweg die de afgelopen uren is geopend, is dat ook niet.

Bovendien zijn die operaties ook heel duur. Zulke oplossingen zijn dus vooral symbolisch, vanwege de rampzalige humanitaire situatie.

België goed voor kwart van alle luchthulp aan Gaza

Het Belgische A400M-toestel voerde al  9 luchtdroppings uit. Dat gebeurde vooral boven het noorden van de Gazastrook, maar ook boven het zuiden, in samenwerking met de Jordaanse autoriteiten.

Het gaat om een kwart van de luchthulp door de coalitie, aldus 'Billie', de bijnaam van de Belgische militair die instaat voor de publieke relaties op de Jordaanse luchtmachtbasis Zarka. De Croo begroette er het 40-tal Belgische militairen die er zijn gedetacheerd.

Het Belgische transportvliegtuig dropte de afgelopen dagen 164 ton aan humanitaire noodhulp boven de Gazastrook. Het gaat om onder andere melk, water, dadels, bereide maaltijden en babypoeder. Volgens 'Billie' kon via camera's gecontroleerd worden dat alle parachutes goed waren geopend.

Bekijk: VRT NWS-journalist Jens Franssen is op de Jordaanse vliegbasis in Zarka:

Videospeler inladen...

"Deze hulp wordt heel erg gewaardeerd, zeker in Gaza, maar ook in de hele Arabische wereld", aldus De Croo in Zarka. Hij herinnerde aan het tijdelijke karakter van de operatie. "Het is Israël dat verantwoordelijk is voor de gebieden waarin het opereert."

31.553 Palestijnen gedood

Het aantal kinderen jonger dan 2 jaar die lijden aan ernstige ondervoeding in het noorden van de Gazastrook, is op een maand tijd verdubbeld. Dat zegt het VN-kinderrechtenfonds Unicef. Dat is bijna een derde van alle kinderen van die leeftijd.

Vandaag nog gaf het ministerie van Gezondheid van Gaza nieuwe cijfers vrij van de dodentol van de oorlog tussen Israël en Hamas. De Israëlische belegering van Gaza kostte sinds 7 oktober het leven aan 31.553 Palestijnen. Op 7 oktober voerde Hamas een grootschalige terroristische aanslag uit op Israël die volgens Israël zelf 1.200 levens eiste.

Intussen zijn de onderhandelingen voor een humanitair bestand tussen Israël en de 3 bemiddelende landen Qatar, Egypte en de Verenigde Staten hernomen. 

Meest gelezen