© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Lierse boekt in blessuretijd levensbelangrijke zege tegen Luik

Een derde opeenvolgende thuiszege voor Lierse en het behoud dichterbij. Ondanks een vroege achterstand in beide helften trokken twee goals van Thibaut Van Acker en een treffer van Maxim Kireev de zege over de streep voor de Pallieters: 3-2. De voorsprong op de gevarenzone bedraagt nu vijf punten.

Kurt Guldentops

LEES OOK. ONS OORDEEL. Invallers Sow en vooral Oulare maken het verschil, Van Acker schittert met dubbelklapper

Drie op een rij. Dat was de missie waarmee Lierse aan zijn opdracht begon tegen FC Luik. Na Jong Genk en Francs Borains zou een derde opeenvolgende winst op het Lisp één dag na de puntendeling van concurrent Seraing immers fors wat extra zuurstof brengen in het klassement. Tot dusver de theorie. Want coach Sven Vandenbroeck bleef niet gespaard van voorafgaandelijk onheil. Zo bleef Stan Van Dessel ziek te bed en zat ook Ousmane Sow met griepkiemen op de bank.

Alsof dat nog niet voldoende was, liep het ook op het veld meteen mis. De eerste minuut was amper weggetikt, toen Cools en Boone elkaar hinderden in de lucht en Atteri de afvallende bal maar had binnen te tikken. De thuisploeg leek van slag en minuten later dook Bruggeman alleen voor Teunckens op. De Lierse goalie redde gelukkig de meubelen. Lierse herstelde maar moeizaam van zijn vroege dreun, maar kwam op het kwartier toch een eerste keer piepen. Een vlotte actie bracht het leer voor de voet van De Bruyne, maar die schoot wild over en naast doel. Beetje bij beetje wroetten de Pallieters zich in de match, al leidde die progressie amper tot kansen. En dus kwam de gelijkmaker op slag van de rust enigszins uit de lucht vallen. Tirpan trok na een snelle inworp van Kireev voor en verleidde Merlen tot roekeloos handspel. Bal op de stip en dat is routinewerk voor aanvoerder Van Acker, die een oerdegelijke eerste helft zo bekroonde met zijn achtste doelpunt van het seizoen.

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Meteen na de pauze was echter alles te herdoen voor de Pallieters. Met alweer een schrijnend gebrek aan concentratie als inleiding. Luik trapte die tweede periode op gang, verzond een diepe bal en pardoes stond Loemba alleen voor Teunckens. Het Lisp muisstil. De reactie van de thuisploeg was geruime tijd erg lauw. Met als gevolg geen enkele echte doelkans. Het geloof leek zoek. Coach Sven Vandenbroeck gooide uiteindelijk nog Oulare en Poelmans in de strijd op zoek naar beterschap. Het leverde de thuisploeg alvast nog een kans op. Oulare legde fraai af voor Van Acker, die met een vluchtschot Debaty tot een knappe redding dwong. Het deed het geloof opnieuw aanwakkeren en tien minuten van het einde was het zowaar bingo. Kireev verslikte zich eerst nog alweer een aflegger van Oulare, maar knalde de rebound staalhard met de linkervoet in het dak van het doel. Lierse maakte nadien nog jacht op een derde treffer én kreeg ook de kansen. Schouterden kopte naast, Sow miste onbegrijpelijk voor Debaty. Die moest ook nog eens plat op een schuiver van Van Acker. Aan de overzijde moest Tirpan dan weer bijstand leveren op de doellijn.

Maar dan kwam de apotheose. Alweer legde Oulare perfect af voor Van Acker, die zijn tweede van de namiddag tegen de netten joeg. Het Lisp ontplofte, de opluchting was enorm. Met vijf bonuspunten op een degradatieplaats kunnen de Pallieters het behoud ruiken.

LEES OOK. REACTIES. Aanvoerder Van Acker brengt Lisp in blessuretijd tot ontploffing: “Het kan echt niet op een gewone manier bij ons”

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

LIERSE: Teunckens, Cools, Vanderhallen (72’ Poelmans), Boone, Tirpan, Schouterden, Brebels, Van Acker, De Bruyn (60’ Sow), Kireev, Ocansey (72’ Oulare).

FC LUIK: Debaty, Nyssen, Lambot, Bustin, D’Ostillo, Merlen, Loemba, Mouhli (65’ Lioka Lima), Bruggeman, Cascio (84’ Cavelier), Atteri (84’ Mouchamps).

DOELPUNTEN: 2’ Atteri 0-1, 41’ Van Acker (strafschop) 1-1, 46’ Loemba 1-2, 80’ Kireev 2-2, 97’ Van Acker 3-2.

GELE KAARTEN: 25’ Vanderhallen, 32’ Tirpan, 72’ Bustin, 76’ Poelmans.

RODE KAARTEN: geen.

SCHEIDSRECHTER: Denil.

TOESCHOUWERS: 3.000.

MEER OVER Challenger Pro League

Meer sportnieuws