Marktkramers op Theaterplein boos over hoge boetes en geheime stadstoezichters: “Ze hebben macht gegeven aan mensen die er niet mee om kunnen”

Antwerpen -

Heel wat marktkramers op het Theaterplein hebben stevige GAS-boetes gekregen omdat ze op een te laat uur nog handel zouden drijven. Volgens de regel mogen ze hun waar maar tot 16 uur verkopen, met een kwartiertje respijt. En de geheime stadstoezichters zien daar nauwlettend op toe.

Margot De Clercq

Elke zaterdag vult het Theaterplein zich met een uitgebreide waaier aan kraampjes, die je kan bezoeken tot 16 uur. En dat is letterlijk te nemen. Want als de marktkramers nog na 16 uur verkopen, kunnen ze beboet worden.

“Ik hou zo enorm veel van mijn job, dat ik zelfs tijdens mijn pensioen het niet kan laten om hier te helpen”, vertelt Rudi. Hij kreeg afgelopen jaar enkele gepeperde boetes. “Ik doe dit al vijftig jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

De drie boetes zijn samen goed voor een totaalbedrag van 1.000 euro.© Patrick De Roo

Stadstoezichters moeten nagaan of alles op de markt volgens de regels verloopt. En dus ook of de marktkramers wel degelijk stoppen met verkopen op het afgesproken uur. Bij een overtreding mogen ze een melding maken, die leidt tot een GAS-boete. “Ze hebben een paar mensen macht gegeven die er niet mee om kunnen.”

Kwartiertje

Enkele jaren geleden waren er gelijkaardige problemen. “Toen stonden ze paraat om 16 uur stipt. Na onderhandelingen hebben we een kwartiertje gekregen om de klanten af te werken. Maar als dat iets te lang duurt of een klant komt terug omdat die juist nog een patat is vergeten en betaalt om 16.20 uur? 250 euro boete voor slechts enkele minuten”, vertelt Rudi.

Rudi staat al vijftig jaar in zijn kraam met groenten en fruit.© Patrick De Roo

Na drie enorme boetes, die hem alles tezamen bijna 1.000 euro kostten, moest Rudi ook langskomen op een hoorzitting. “Ik heb ze alles rustig uitgelegd, meerdere klanten hebben getuigd, maar het heeft niet mogen baten. Ze tonen geen begrip.”

“Ik moet wel zeggen dat schepen Peter Wouters (N-VA, red.) zijn nek voor ons uitsteekt. Maar blijkbaar vallen die toezichters niet onder zijn bevoegdheid en blijkt het niet zo simpel te zijn om ons te helpen.”

“Die toezichters hebben dan zo’n oortje in, alsof het echt FBI-agenten zijn. Je zou je voor minder een crimineel voelen.”

Rudi

Marktkramer

FBI-agenten

De stadstoezichters die normaal meteen in het oog springen door hun herkenbare paarse jassen, maken zich in deze gevallen meestal niet bekend. “Dan hebben ze een oortje in, alsof het echt FBI-agenten zijn. Je zou je voor minder een crimineel voelen.”

Rudi is zeker niet de enige marktkramer die zo een geldsom moest ophoesten, ook Carine Van den Broeck betaalde al meerdere boetes. “Als we de camionette aan het inladen zijn en er vraagt iemand nog voor mijn laatste bloemetjes, moet ik ze dus eigenlijk weigeren. Daar worden de klanten ook niet gelukkig van, hoor”, zegt Carine.

Carine in haar bloemenkraam.© Patrick De Roo

“Maar ik kan moeilijk mijn bloemen opbergen tot volgende week, he? Terwijl wij om 16 uur stipt moeten stoppen, zit iedereen wel nog rustig zijn cava op te sloeberen tot 16.30 uur. Het is regelrechte broodroof. Wij zijn zelfstandigen, wie zijn zij om te zeggen wat wij wel of niet mogen doen?”

De GAS-boetes bedragen meestal 250 euro, maar voor Rudi schoten die ook al de lucht in. “Omdat ik als een herhaaldelijke overtreder bestempeld wordt, worden de boetes steeds hoger.”

Race tegen de klok

“Als we op tijd van de markt rijden en zorgen dat ons plekje proper achtergelaten wordt, snap ik echt het probleem niet. Regels moeten er zijn, maar dit is pestgedrag”, zegt Carine.

Het is vaak een race tegen de klok, maar ook Rudi zorgt ervoor dat hij op tijd van het plein rijdt. “Na een tijd ben ik foto’s beginnen te nemen van het moment dat we wegreden, zodat ze kunnen zien dat we hier nooit een minuut te lang zijn.”

Het bewijs dat Rudi wel degelijk van het plein reed om 17.05 uur .© Margot De Clercq

Fotobewijs

Andy Braeckman ondervond het vorige week ook. “Ze hebben een foto van mijn vrouw getrokken toen ze om 16.15 uur afrekende met een klant. Die had hier heel de middag gezeten met een wijntje, hij moest gewoon zijn rekening nog betalen.”

Niet enkel de stadstoezichters proberen aan de hand van foto’s de marktkramers een boete aan te smeren. “Je zet de marktkramers tegen elkaar op door die toxische sfeer”, vindt Carine. “Een andere verkoper heeft namelijk onlangs ook een foto van mij getrokken toen ik met een klant aan het afrekenen was, om zo ook een boete aan mijn laars te lappen.”

Andy voelt zich machteloos. “Ik zou het niet erg vinden als ze effectief toezicht hielden op de markt. Maar dan moet je wel consequent zijn. Je kan niet de glazen flessen die daar levensgevaarlijk op de trappen staan door de vingers zien, maar dan wel de regels op de letter volgen als we te laat zouden open zijn. Dan kan je niet anders dan je geviseerd voelen.”

Andy verkoopt karakollen en wijn.© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV