Partijvoorzitters reageren fors op Vlaams Belang-uitspraak van Jambon: “Wat is nog de bestaansreden van N-VA?”

“Dit is een totale normalisering van extreemrechts. Stuitend.” Zowel CD&V, Open VLD, Vooruit als Groen reageren verbolgen op de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die Vlaams Belang “een partij als alle andere” noemt. Zelfs binnen zijn eigen partij is niet iedereen tevreden.

Farid El Mabrouk

“Het Vlaams Belang is voor ons een partij is zoals alle andere. Al is het water wel diep op bepaalde vlakken. In de stikstofdiscussie bijvoorbeeld kwam de grootste oppositie van Vlaams Belang. En als ik de vuile klap van sommigen in het Vlaams Parlement hoor, denk ik: van die boer geen eieren.” Het zijn de woorden van Jan Jambon zaterdag in een interview met onze krant. De minister-president voegde er ook nog aan toe dat er volgens hem geen Chinese Muur staat tussen N-VA en Vlaams Belang, iets wat zijn partijvoorzitter Bart De Wever jarenlang volhield.

De uitlatingen zorgen alvast voor veel reacties op sociale media. Ook de Vlaamse partijvoorzitters laat het niet onberoerd. Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi maakt Jambon nu duidelijk dat de Chinese Muur van De Wever gesloopt is. “Wij zullen ons blijven verzetten tegen een coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang. Iedereen heeft het recht op een eigen mening, maar wij vinden VB duidelijk een extreemrechtse partij.” Mahdi snapt ook de strategie van Jambon niet: “Wat is nog de bestaansreden van N-VA? Jambon maakt een stem op N-VA nutteloos. Iedereen die een regering wil met N-VA en Vlaams Belang zal nu op die laatste stemmen.”

Sammy Mahdi.© Sven Dillen

Mahdi verwijst ook naar het voorstel van Vlaams Belang om subsidies voor multiculturele verenigingen te schrappen en onderzoek naar discriminatie te stoppen. “De ziel van Vlaanderen staat op het spel. Gaan we elke vereniging monddood maken? Gaan we zwaar besparen op de VRT omdat die niet doet wat Vlaams Belang wil? Gaan we kliklijnen installeren voor leerkrachten? Samenwerken met zo’n extreme partij is niet in het belang van Vlaanderen.”

“De ziel van Vlaanderen staat op het spel”

Sammy Mahdi

CD&V-voorzitter

Groen schiet ook met scherp. Volgens covoorzitter Jeremie Vaneeckhout is dit de totale normalisatie van extreemrechts. “Als stikstof het grootste twistpunt is, dan is N-VA als democratische partij serieus van het padje af.” Vaneeckhout wijst erop dat niemand nu nog weet wat het N-VA-standpunt is. “Voor Demir is het jamais de la vie, De Wever dreigt met samenwerking met Vlaams Belang en Jambon zegt nu dat VB een partij is als alle andere.”

Jeremie Vaneeckhout.© BELGA

Open VLD-voorzitter Tom Ongena beklemtoont dat Vlaams Belang een extremistische partij is die mensen verdeelt en veroordeelt omwille van hun afkomst. “Daarom geen avonturen met extremisten. Dat gaat alleen maar gaan zorgen voor maandenlange blokkering en stilstand. Dat kunnen we ons niet veroorloven, want het dreigt veel jobs en welvaart te kosten.”

Melissa Depraetere herhaalt haar mantra van de voorbije weken: “Overal waar extreemrechts aan de macht is, gaan welvaart, vrijheid en veiligheid achteruit. N-VA blijft de deur openzetten voor extreemrechtse achteruitgang. Wij zijn de leider op links en in het centrum. Alleen wij zijn groot genoeg om te vermijden dat N-VA kan kiezen voor Vlaams Belang”, poneert de Vooruit-voorzitter.

Tom Ongena.© BELGA

Zoals verwacht is ook niet iedereen binnen N-VA het eens met Jambon. De partij is ook verdeeld tussen voorstanders van samenwerking met Vlaams Belang en een flank die daar niet van moet weten. Om de verdeeldheid niet te etaleren, houden veel N-VA’ers de lippen elkaar. Maar duidelijk is dat een deel van de partij ook niet met Van Grieken in zee wil omdat de partij anders op federaal niveau persona non grata wordt, waardoor van een communautaire omslag – dé prioriteit van N-VA – helemaal geen sprake kan zijn.

“Jan Jambon zei niets nieuws. Het klopt dat de N-VA het cordon sanitaire nooit onderschreven heeft. Hij legde in het interview verder helder uit waar de grote uitdagingen in dit land liggen. Dat is op het federale niveau: met name op het vlak van begroting, sociale zekerheid, migratie, energie en het meer lonend maken van werken.”

“Onze waarschuwing aan de kiezer luidt: een proteststem op het Vlaams Belang zal leiden tot een tweede Vivaldi-regering die het huidige wanbeleid op al die domeinen verderzet. Het gedroomde excuus zal dan zijn: ‘tous ensemble contre l’extrème-droite’. Ons hoofddoel als N-VA is om net dat tegen te houden en een andere koers in te slaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen