Een meisje staat tussen het prikkeldraad van een vluchtelingenkamp in Rafah. (30/04/2024)
Volledig scherm
Een meisje staat tussen het prikkeldraad van een vluchtelingenkamp in Rafah. (30/04/2024) © AFP

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Humanitaire VN-chef: “Grondoffensief in Rafah tragedie waartegen geen enkel humanitair plan is opgewassen”

Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een “onbeschrijfelijke tragedie” zijn, waartegen “geen enkel humanitair plan is opgewassen”. Dat zegt de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths. Daarmee reageerde hij op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder op de dag duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, “met of zonder deal”. In de stad in het zuiden van het Palestijnse gebied hebben meer dan een miljoen burgers hun toevlucht gezocht. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

721 reacties

  • Geert Haelterman

    10 uur geleden
    Netanyahu laat zich door niemand de les spellen en gelijk heeft hij!
  • Jef Verhulst

    10 uur geleden
    Hopelijk klopt het dat het strafhof een aanhoudingsbevel uitvaardigt tegen Netanyahu en enkele Israëlische hooggeplaatsten alsook tegen enkele kopstukken van Hamas. Dan pas zullen de ogen van de VS misschien open gaan ?
  • guy meynen

    10 uur geleden
    Beste Christian Demeester : moreel gesproken heb je helemaal gelijk. MAAR : Ik denk dat de Israelische legerleiding er van uit gaat dat die gijzelaars allemaal dood zijn. In elk geval is hun redding niet de eerste prioriteit. Om het even wat de politici zeggen om burgers kalm te houden.
  • christian demeester

    11 uur geleden
    Zolang niet alle gijzelaars vrij zijn, mag er geen wapenstilstand komen.
  • Dimitri van hoof

    12 uur geleden
    Hamas weigert zelf elk akkoord. Zit 0,0 in met de eigen bevolking. Ze kunnen het zelfs nog uitbuiten als propaganda. En de Hamas leiders baden in luxe in Qatar. Hoe cynisch kan het worden? En hun beleid maakt de positie van Netanyahu sterker en vice versa... wie spint hier uiteindelijk garen bij?
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Netanyahu: “We vallen Rafah binnen, met of zonder akkoord over wapenstilstand”

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Netanyahu: “We vallen Rafah binnen, met of zonder akkoord over wapenstil­stand”

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dinsdag dat het Israëlische leger Rafah zal binnenvallen, ongeacht of er een wapenstilstand wordt bereikt met de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Egypte heeft ondertussen “goede hoop” voor het voorstel voor een bestand in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro. En eerder op de dag is een Israëlische politieagent neergestoken in de Oude Stad van Jeruzalem. De dader, een 34-jarige Turk, werd doodgeschoten door een andere agent. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 30 april terug.
  2. TERUGLEZEN GAZA.  Stafchef Israëlisch leger: “Oorlog in Gaza is nog lang niet voorbij”

    TERUGLEZEN GAZA. Stafchef Israëlisch leger: “Oorlog in Gaza is nog lang niet voorbij”

    Het einde van het conflict in de Gazastrook is nog lang niet in zicht. Dat heeft de stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, gezegd dat nadat het Israëlische leger bijna alle grondtroepen terugtrok uit het zuiden van de Gazastrook. De maatregel zou het gevolg zijn van de “uitputting van alle inlichtingen- en gevechtsoperaties in de regio”. Ondertussen vinden er in Egypte nieuwe onderhandelingen plaats. Het doel van de gesprekken is tot een deal te komen met een wapenstilstand en het vrijlaten van gijzelaars. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 7 april terug.