© AFP

Aleksej Navalny plande voor zijn dood nog protestactie op laatste dag van Russische presidentsverkiezingen: “Een middag tegen Poetin”

Er twijfelt niemand meer aan het feit dat Vladimir Poetin zondag opnieuw de Russische presidentsverkiezingen zal winnen. Maar dat zal niet helemaal zonder slag of stoot gebeuren. Want enkele weken voor zijn dood zette Kremlin-opposant Aleksej Navalny nog een protestactie op poten voor de laatste verkiezingsdag.

SGG

Dat Vladimir Poetin de presidentsverkiezingen in Rusland zal willen, staat zo goed als vast. Een noemenswaardige tegenstander had hij niet. Zeker niets sinds de Russische opposant Aleksej Navalny halverwege februari overleed in een Siberisch strafkamp.

LEES OOK. Rusland-expert Bruno Beeckman over verkiezingsweekend: “Als ze konden, zouden ze zelfs de kippen laten stemmen”

De verkiezingen in Rusland duren nog tot zondagavond. In de dagen nadien zal Poetin naar alle waarschijnlijkheid opnieuw uitgeroepen worden tot president. Daar kan Navalny niets meer aan doen, maar hij kan het de Russische president wel nog even lastig maken.

‘Middag tegen Poetin’

Zondagmiddag zal er namelijk een symbolisch protest georganiseerd worden, waarvan tegenstanders van Poetin hopen dat het weerklank zal krijgen. Het is de bedoeling dat Navalny-aanhangers om 12 uur naar hun stembureau gaan, er in rij gaan staan voor een papieren stembiljet en dan stemmen op een manier die een protest uitdrukt of het leven van de autoriteiten bemoeilijkt. Er wordt bijvoorbeeld voorgesteld om ‘Alexej Navalny’ te schrijven op het stembiljet of te stemmen op één van de drie tegenstanders van Poetin - hoewel de oppositie hen beschouwt als “marionetten” van het Kremlin. Het is vooral een poging om het aantal stemmen van Poetin te verminderen.

LEES OOK. Rusland claimt 300 Oekraïense soldaten te hebben gedood met vacuümbom, Kyiv noemt beweringen “onzin”

De actie wordt ‘Middag tegen Poetin’ genoemd en werd door Navalny zelf gesteund. Twee weken voordat hij overleed, deelde hij op X dat hij achter het idee stond. “Ik vind het een goed idee dat anti-Poetinstemmers om 12 uur ‘s middags samen naar de stembureaus gaan. Om 12 uur tegen Poetin”, schreef hij. “Dat zou een sterke illustratie kunnen zijn van het nationale sentiment. De echte kiezers versus de fictie van het elektronisch stemmen. Echte mensen die in de rij staan om tegen Poetin te stemmen versus valse en frauduleuze ja-stemmen.”

Navalny verzekerde zijn aanhangers dat het een legale en veilige manier van protesteren is. “Er is geen manier om deze actie te stoppen. Wat kunnen ze doen? Zullen ze de stembureaus om 12 uur sluiten? Zullen ze om 10 uur ‘s ochtends een actie organiseren om Poetin te steunen? Zullen ze iedereen registreren die ‘s middags komt en op de lijst van onbetrouwbare mensen zetten?”

LEES OOK. Russen krijgen dreig-sms voor gepland protest bij presidentsverkiezingen

“In deze campagne is opruien belangrijker dan stemmen. Zonder je persoonlijke agitatie tegen Poetin heeft je persoonlijke stem tegen hem weinig betekenis”, ging hij verder. “De actie ‘Middag tegen Poetin’ verenigt perfect alle componenten. Stemmen, agitatie, fysieke aanwezigheid en solidariteit met degenen die op dat moment bij je zijn in het stemlokaal.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER