Archiefbeeld ter illustratie: het Oekraïense leger blijft op Russisch grondgebied gerichte aanvallen uitvoeren met drones.
Foto: AP

Oekraïne blijft met drones onrust zaaien op Russisch grondgebied: opnieuw olieraffinaderij geraakt

Rusland en Oekraïne hebben elkaar vannacht wederzijds zwaar bestookt met drones. Volgens Rusland haalde het in totaal 35 Oekraïense drones uit de lucht in verschillende regio's. Onder meer in de buurt van de grootste luchthaven van Moskou werd een drone neergehaald en niet ver van de Krim is een olieraffinaderij beschadigd.

De aanval met verschillende drones op de raffinaderij vond plaats in Slavjansk aan de Koeban, niet ver van de Krim en de stad Krasnodar. Het is niet duidelijk of het Russische leger ze uit de lucht kon halen. Er brak in elk geval brand uit. 

"De brand op het terrein van de olieraffinaderij is nu volledig geblust", meldt de regionale overheid op de berichtendienst Telegram. "Volgens de eerste informatie is er één persoon overleden op het moment van de droneaanval, waarschijnlijk door een hartaanval."

Bekijk: waarnemers posten beelden van de recente droneaanvallen in Belgorod en Slavjansk op Russische sociale media

Videospeler inladen...

In de omgeving van de Russische hoofdstad Moskou zijn vanmorgen dan weer 4 Oekraïense drones neergehaald, zo hebben de Russische autoriteiten meegedeeld. Er zijn geen meldingen van gewonden of schade.

Twee drones werden neergeschoten boven het district Domodedovo, waar de grootste luchthaven van de Russische hoofdstad ligt. Daarnaast werd zowel boven Ramenskoje als boven Stoepino nog een drone neergehaald.

Alles samen spreekt het Russische leger van 35 Oekraïense drones op Russisch grondgebied. Naast de aanvallen in de buurt van Moskou en Krasnodar werden ook Belgorod, Kaloega, Orjol, Rostov, Jaroslavl en Koersk bestookt.

In Belgorod zijn volgens de gouverneur twee doden gevallen: een man en een 16-jarig meisje. Er zouden ook elf gewonden zijn gevallen.

Verkiezingen

Het aantal droneaanvallen op raffinaderijen en energievoorzieningen in Rusland is deze week duidelijk toegenomen. Gisteren nog werden in Samara, ten oosten van Moskou, twee raffinaderijen geraakt. 

Volgens de regering van Poetin probeert Oekraïne met die aanvallen de Russische presidentsverkiezingen te verstoren. In de regio Belgorod voeren pro-Oekraïense Russische milities bovendien grondaanvallen uit.

Onze correspondent in Rusland Geert Groot Koerkamp zegt dat in de regio, althans volgens officiële cijfers, toch nog veel mensen zijn gaan stemmen. "Hoe ze dat hebben gedaan, is onduidelijk, omdat het daar op sommige plekken te gevaarlijk was om de straat op te gaan. Landelijk zal het sowieso geen invloed hebben op het eindresultaat, want dat staat van tevoren al vast."

Rusland stuurde op zijn beurt dan weer 14 drones richting Oekraïne, zegt het Oekraïense leger. In de buurt van Odessa zouden daarbij onder meer gebouwen en een landbouwbedrijf vernield zijn. Het is nog niet duidelijk of dat komt door de drones zelf of door vallende brokstukken van drones die uit de lucht gehaald zijn.

Meest gelezen