Frank Vandenbroucke (Vooruit): “Het fatalisme over de begroting is overdreven”

© BELGA

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat de federale begroting beter kan én moet, zo zegt hij in een interview met De Zondag. “Al is het fatalisme erover soms ook overdreven. Alsof er niets meer mogelijk zou zijn. Dat is niet zo.”

mtm

Er duiken al een tijdje doemberichten op over de Belgische begroting. Zo kwam er vorige maand het nieuws dat ons land door de nieuwe Europese regels in zeven jaar tijd liefst 27 miljard euro moest besparen en waarschuwde de gouverneur van de Nationale Bank onlangs nog dat de overheidsuitgaven elk jaar met 2,5 miljard euro stegen.

Kortom: er zal bespaard moeten worden. En dat beseft ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Hoe wij dat gaan doen? Door zelf zuiniger en efficiënter te zijn”, zegt hij in De Zondag. “Door te kijken naar bepaalde subsidies ook: geld smijten naar elektrische wagens vinden wij crazy en ik kan nog zo veel voorbeelden geven van gekke subsidies. Tegelijk zien we ook nieuwe inkomsten mogelijk bij de grote vermogens. Dus neen, ik ben niet bang van moeilijke maatregelen.”

Toch vindt Vandenbroucke “het fatalisme” rond de begroting soms ook overdreven. “Alsof er plots niets meer mogelijk zou zijn”, zegt hij. “Dat is niet zo, maar dat neemt niet weg dat de begroting beter moet.”

De Vooruit-minister benadrukt dat zijn partij “een snoeiplan” zal voorleggen. “Elke partij moet een programma neerleggen bij het planbureau. Van ons zal dat een realistisch programma zijn dat aandacht heeft voor de begroting zonder te besparen op zorg, onderwijs en sociaal beleid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen