© WDK

Vijf jaar cel voor vrouw die vriend dodelijk shot heroïne gaf

Vijf jaar, dat is de celstraf die de rechter woensdag uitsprak voor de vriendin van een 28-jarige man die stierf na een overdosis heroïne. De vrouw bekende dat ze hem twee shotjes toediende nadat ze het spul samen in Maastricht hadden gekocht. Een vriend van het koppel kreeg twee jaar met uitstel omdat het drugsfeestje op zijn appartement in Lanaken plaatsvond.

Shauni Deferm

Op 20 januari 2016 begaf de politie zich naar het appartement in de Tweede Carabinierslaan in Lanaken nadat er een oproep van een overlijden binnenkwam. Het werd de agenten al snel duidelijk dat het om een overdosis ging. De vriendin van het slachtoffer en de eigenaar van de flat wezen in elkaars richting. Uiteindelijk bekende de vrouw: zij spoot twee shotjes heroïne in bij haar vriend, ook zichzelf gaf ze een dosis. Nadat ze terugkwam van de nachtwinkel stierf de man, ondanks verschillende pogingen tot reanimatie.

Drugsfeestjes

Volgens de procureur was het zeer duidelijk dat het koppel op voorhand plannen had gesmeed om drugs te gebruiken. “Ze vroegen een vriend of ze bij hem op het appartement mochten logeren én of er drugs aanwezig was”, stelde het OM tijdens de zitting in april. Toen de kameraad vertelde dat hij niets in huis had, trok het koppel nog naar Maastricht om de heroïne zelf aan te kopen. De procureur eiste een celstraf van vijf jaar voor de vrouw omdat zij het dodelijke shot toediende. De kameraad die hen in huis nam, riskeert twee jaar.

Zijn advocaat pleitte voor een celstraf met uitstel onder voorwaarden. “Mijn cliënt heeft hen binnen gelaten uit medelijden omdat zijn vriend net uit de gevangenis kwam, niet om drugsfeestjes te organiseren”, stelt hij. “Bovendien heeft hij er alles aan gedaan om hem in leven te houden. Zo verwittigde hij de hulpdiensten, maar het mocht niet zijn.” De rechter ging zowel in op de vraag van het openbaar ministerie als die van de advocaat van de man. De vriendin moet voor vijf jaar de cel in en voor haar werd de onmiddellijke aanhouding bevolen omdat ze niet kwam opdagen tijdens de zitting, noch liet ze zich vertegenwoordigen door een raadsman. De eigenaar van de flat kreeg twee jaar met uitstel.

6.250 euro

De moeder van het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 6.250 euro. “Ik heb in twaalf maanden tijd heel wat mensen moeten afgeven”, klonk het geëmotioneerd. “Mijn man, mijn broer en ook mijn zoon. Dat is enorm zwaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer