Direct naar artikelinhoud
OverzichtOorlog in Oekraïne

‘Ze hebben veel meer artillerie. En nooit eerder zag ik zo veel infanterie’: 9 niet te missen artikels over de oorlog in Oekraïne

‘Ze hebben veel meer artillerie. En nooit eerder zag ik zo veel infanterie’: 9 niet te missen artikels over de oorlog in Oekraïne
Beeld AFP/EPA/Reuters

Wat is er deze week gebeurd in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne? Met dit overzicht van 9 artikels bent u weer helemaal mee.

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne ook in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

1. Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk: ‘Oekraïne beschikt over het eerste internationale cyberleger in de geschiedenis’

Na de dood van Aleksej Navalny stuurden Russische hackers een stortvloed aan fake news de wereld in. In China zijn dagelijks 300.000 computerkrakers in de weer om onze data te stelen. Iran infiltreert advocatenkantoren in ons land.

Journalist Huib Modderkolk dook in de schimmige wereld achter ons computerscherm. “Het dilemma is: slaan we met dezelfde wapens terug, of lokken we daardoor een escalatie uit?”

Lees het interview.

Huib Modderkolk: ‘Bedrijven die door China zijn gehackt, houden dat liever stil. Vaak zijn ze zelf actief in het land en willen ze geen problemen.’Beeld JILDIZ KAPTEIN

2. Oekraïne raakt Rusland in hart van economie: ‘Dit kan bijdragen tot de uitputting van het Russische leger’

Oekraïne slaagt er met zelfgemaakte drones steeds beter in om grote Russische olieraffinaderijen honderden kilometers diep in het binnenland te treffen. Die installaties vormen een vitaal onderdeel van de Russische economie.

“Dit zijn niet meer de drones die in het voorjaar van 2023 op het dak van het Kremlin vielen zonder veel schade aan te richten. Als dit nog even doorgaat, kun je wel van een succesverhaal spreken, net als in de Zwarte Zee met de maritieme drones.”

Lees de analyse.

Rook stijgt op boven de olieraffinaderij van Rosneft in Rjazan, ten zuidoosten van Moskou, na een Oekraïense droneaanval woensdagochtend.Beeld via REUTERS

3. Hoe Poetin Rusland stapje voor stapje in een wurggreep nam

De Russische presidentsverkiezingen dit weekend lijken overbodig, de uitslag staat immers al vast. In de 25 jaar dat Vladimir Poetin de scepter zwaait in Rusland, liet hij geen kans onbenut om zijn grip op instituties te verstevigen en zijn macht te vergroten. Ten koste van de macht van andere burgers, hun vrijheid, en soms hun leven.

“2003 was het jaar dat Poetin en zijn ‘Petersburgse team’ werkelijk de macht overnamen.”

Lees de analyse.

Zelfs een kartonnen president kent succes, in de straten van Moskou.Beeld ANP / EPA

4. ‘Als je de oorlog in Oekraïne verliest, dan verhuist het probleem naar de Europese Unie: Estland is niet groot’

Als Rusland de oorlog in Oekraïne wint, verhuist het probleem naar ons, waarschuwt de Franse denker over veiligheid François Heisbourg. En als een EU-land ten onder gaat, ontploft de EU.

“Dat is de moeder aller geostrategische catastrofes. En het zou relatief makkelijk zijn voor Rusland. Estland is niet groot. Als de Amerikanen zich terugtrekken, zoals ze wellicht doen onder Trump, zouden Frankrijk of Groot-Brittannië dan echt kernwapens inzetten bij een invasie van Estland? Ik weet het niet, maar Poetin zal het zich afvragen.”

Lees het interview.

François Heisbourg: ‘Als het weer opknapt in mei, kan het voor Oekraïne erg moeilijk worden.’Beeld David van Dam

5. ‘De Russische mobilisatie was succesvol, in tegenstelling tot die van ons’: Oekraïne houdt maar moeilijk stand

Na de val van Avdiivka hebben de Oekraïners moeite het Russische offensief tot stilstaan te brengen. En de Russen richten zich alweer op nieuwe doelwitten. “De tweede verdedigingslinie bleek niet voorbereid. We hielden stand in bosschages waar geen loopgraven waren aangelegd.”

“Ze hebben een groot voordeel in de lucht. Ze hebben veel, veel meer artilleriegranaten. En nooit eerder zag ik zo veel infanterie”, beschrijft een militair.

Lees het artikel.

Mensen arriveren op het treinstation Pokrovsk, Oekraïne, om aan boord te gaan van een evacuatietrein na een toename van Russische raketaanvallen op nederzettingen in het gebied rond Avdiivka.Beeld REUTERS

6. Rusland pleegt oorlogsmisdaden op grote schaal in Oekraïne, zeggen VN-onderzoekers

Meer burgerdoden, foltering en seksueel geweld, kortom meer oorlogsmisdaden, maar ook de diefstal van talloze culturele bezittingen: onderzoekers van de Verenigde Naties hebben vrijdag een vernietigend nieuw rapport gepubliceerd over de oorlog die Rusland al meer dan twee jaar voert in Oekraïne.

Lees het artikel.

Demonstranten in Kiev vragen de vrijlating van Oekraïense krijgsgevangenen (3 maart). Volgens het nieuwe VN-rapport worden die 'gruwelijk behandeld'.Beeld AFP

7. Ook het Westen kijkt met bewondering naar de muggenvloot van Oekraïne: ‘Het is een manier om de vijand angst in te boezemen’

Zonder één schip waant Oekraïne zich de schrik van de Zwarte Zee. Achter de knoppen van de zeedrones die de Russische vloot pijn doen, zit de mysterieuze eenheid Groep 13.

“De toegediende slagen doen de oorlog misschien niet kantelen, ze hebben wel impact. Op die manier is Oekraïne er toch maar in geslaagd om opnieuw een corridor te creëren op zee voor de export van graan en andere producten.”

Lees het artikel.

Een ‘Sea Baby’ van de Oekraïense geheime dienst SBOe drijft op het water.Beeld AP

8. Poetin heeft West-Europa in het vizier: ‘Zodra het wapengekletter in Oekraïne stopt, begint de klok te tikken’

“De wereld is generaties lang niet meer zo gevaarlijk geweest”, zei Eurocommissaris Ursula von der Leyen onlangs. “We moeten ons klaarmaken.” Haar uitlatingen volgen op een onrustwekkende stroom waarschuwingen van Europese legerchefs en NAVO-topfiguren. Hun boodschap? We moeten ons voorbereiden op oorlog.

“België is een logisch doelwit, aangezien Brussel de thuisbasis is van de Europese Unie én de NAVO.”

Lees het interview.

'Vladimir Poetin beschouwt de Baltische staten in feite als Russisch grondgebied, want het zijn voormalige Sovjetrepublieken, waar nog altijd een Russische minderheid leeft.'Beeld AFP

9. ‘Meest inhoudsloze van alle presidentsverkiezingen in Rusland’, maar tóch heeft de oppositie een plannetje

Bij de Russische presidentsverkiezingen staat de winnaar al vast: Vladimir Poetin. Voor de vorm doen er drie ‘rivalen’ mee, van wie er één zich profileert als kandidaat van de vrede. Het enige dat spannend is: hoeveel kiezers melden zich zondag om klokslag 12 uur bij hun stembureau?

Lees het artikel.

Een bejaarde vrouw vult vervroegd haar stembiljet in voor de Russische presidentsverkiezingen, in het bijzijn van leden van een kiescommissie. Deze kiezer woont in Donetsk, een door Rusland geannexeerde regio in het oosten van Oekraïne.Beeld REUTERS