Foto: AP.

"Domme president" en "sommige migranten zijn geen mensen": Donald Trump gaat hard tekeer tijdens toespraak in Ohio

Met nog meer dan zeven maanden te gaan voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is de politieke toon al opvallend hard. Tijdens een toespraak in Ohio is Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinen, nog feller tekeergegaan dan hij regelmatig al doet. 

De bijeenkomst in de noordelijke staat Ohio was een campagnemeeting van Bernie Moreno, een zakenman die voor de Republikeinen een zitje in de Senaat ambieert. Hij krijgt voor het eerst de steun van gewezen president Donald Trump, die naar Ohio was afgezakt.

Maar op het moment dat de gewezen president het podium betrad, werd al snel duidelijk dat hij dat niet alleen zou gebruiken om Moreno aan te prijzen. Het evenement werd al snel een campagnemeeting voor presidentskandidaat Donald Trump.

Zowel Trump, bij de Republikeinen, als Biden, bij de Democraten, hebben nu al genoeg afgevaardigden verzameld om de presidentsnominatie voor hun partij binnen te halen. Maar de presidentsverkiezingen zelf zijn pas op 5 november, dat is nog meer dan zeven maanden ver.     

"Een eeuwigheid wanneer incompetente mensen aan het hoofd van het land staan en het naar zijn ondergang leiden", zei Trump. In zijn anderhalf uur durende toespraak ging hij hard tekeer tegen president Joe Biden. Hij noemde zijn tegenstrever meer dan eens "een domme president". 

"Een bloedbad"

5 november, de datum van de komende presidentsverkiezingen, wordt volgens Trump "de belangrijkste datum in de geschiedenis van ons land". "Als ik niet verkozen word, wordt het een bloedbad voor ons land", zei Trump. Wellicht doelde hij daarmee op de economie van de VS, want hij ging door over de bedreigde Amerikaanse auto-industrie.

Bekijk: presidentskandidaat Donald Trump verwoordt het nogal cru in zijn verkiezingsspeech in de staat Ohio

Videospeler inladen...
Als ik niet verkozen word, wordt het een bloedbad voor ons land
Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinen

Maar omdat de toespraak van Trump over de hele lijn opvallend hard en brutaal was - meer nog dan we van hem gewoon zijn - werd de uitspraak door het Democratische campagneteam begrepen (en aangegrepen) als een dreigement met politiek geweld.

Op sociale media reageerde campagnewoordvoerder James Singer vrijwel onmiddellijk. "Dit is wie Donald Trump is: een verliezer die wordt geklopt met meer dan 7 miljoen stemmen en vervolgens, in plaats van een breder publiek aan te spreken, zijn dreigementen met politiek geweld nog verdubbelt", zei Singer.

Hij beschuldigde Trump ervan "een nieuwe 6 januari te willen", verwijzend naar de bestorming van het Capitool na de presidentsverkiezingen van 2020.

"Crooked Joe Biden en zijn campagne houden zich bezig met bedrieglijke, uit hun context gehaalde interpretaties", was dan weer de reactie van Trumps campagneteam. Volgens Trumps woordvoerder Steven Cheung was het overduidelijk dat Trump verwees naar de gevolgen van Bidens beleid voor de auto-industrie en de economie.

Ontmenselijkende taal

Hoe dan ook zijn verwijzingen naar de bestorming van het Capitool alomtegenwoordig in de huidige verkiezingscampagne. Biden heeft het er regelmatig over in zijn toespraken, en in Ohio begon ook Trump er zijn speech mee.

Hij noemde zijn aanhangers die een straf uitzitten wegens hun rol bij de bestorming "gijzelaars" en "ongelooflijke patriotten". Als hij de komende presidentsverkiezingen niet wint, zei Trump "niet te denken dat er dan nog een verkiezing komt, of toch zeker geen betekenisvolle." 

Tijdens zijn toespraak had Trump door een strakke wind regelmatig moeite met het lezen van de autocue. Daardoor ging hij meer aan het improviseren en werd zijn taal duisterder.

Zijn politieke tegenstanders noemde hij "in sommige gevallen geen mensen". Dezelfde ontmenselijkende taal - "in sommige gevallen zijn het geen mensen, naar mijn mening" - gebruikte hij ook toen hij het had over migranten die de VS binnenkomen.  

Meest gelezen