Conciërges Daniël en Hilde bij de getroffen begraafplaats in Bovekerke.
Jelle Houwen

Schade aan graven op begraafplaats in Bovekerke: "Wie schept hier nu plezier in?"

Op de begraafplaats rond de kerk van Bovekerke bij Koekelare is zaterdag schade vastgesteld. Een tiental beeldjes, ornamenten, bloemen en gedenkplaatjes sneuvelden. Ook enkele kruisen zijn vernield. Volgens omwonenden gaat het om vandalisme. 

De getroffen graven liggen niet allemaal bij elkaar en vaak gaat het om erg oude concessies. Toch zijn bewoners uit de buurt ervan overtuigd dat het om vandalisme gaat.

“Vorige week heb ik niks opgemerkt”, zegt een buurtbewoonster. “En nu blijkt een naambord in natuursteen kapot te zijn. Dat kan niet van de weersomstandigheden zijn.” Volgens een andere bewoner zijn er ook enkele kruisen van de graven getrokken. 

Ook in de kerk vandalenstreken

Vlakbij de begraafplaats wonen Daniel Vanthuyne (80) en zijn vrouw Hilde Bernard (78). Zij zijn de conciërges van de kerk. “We hoorden dat er vandalisme was, maar hebben niets opgemerkt”, zeggen ze. “In ieder geval is dit erg triest. Wie schept hier nu plezier in? De kerk is gesloten voor renovatiewerken, maar anders openen wij ze elke ochtend en sluiten ze in de late middag. Wij moesten al meerdere keren jongeren uit de kerk jagen."

"Vorig jaar bleek er plots een grote hoeveelheid kaarsenvet gesmolten, dat was in het offerblok gelopen. We moesten het vet van alle centen afkrabben. Ook dat was puur vandalisme.”

Jelle Houwen

Burgemeester reageert

Enkele bewoners zullen aangifte doen bij de politie. “En dat raad ik hen ook aan”, zegt burgemeester Patrick Lansens (Vooruit). “En best melden ze dit ook bij de gemeente. Want op dit moment werden wij door niemand op de hoogte gebracht."

"Of het dan ook echt om vandalisme gaat, is onduidelijk. Maar we willen dit zeker onderzoeken bij de gemeente."

Jelle Houwen

Meest gelezen